Galerii: saadikute autoliisingutele piirmäära seadmises üksmeelele veel ei jõutud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kell 9 kogunes riigikogu vanematekogu, kuhu kuuluvad riigikogu juhatuse liikmed ja kõikide fraktsioonide esindajad, arutama saadikute kuluhüvitustega seotud küsimusi.

Riigikogu esimees Eiki Nestor (SDE) ütles kohtumisejärgsel briifingul, et pea kõik riigikogu fraktsioonid on liikumas ühes suunas. «Konsensust veel ei ole,» nentis ta, lisades, et üks fraktsioon ei ole valitud suunaga veel päris nõus. Millise fraktsiooni esindaja selgelt eriarvamusele jäi, ei soostunud Nestor välja ütlema.

«Peab tunnistama, et eriarvamusi oli laua taga täna päris palju,» ütles juhatuse aseesimees Helir-Valdor Seeder (IRL). «Mingi lootus ühisosa leida on siiski olemas,» lisas ta.

Riigikogu juhatus seevastu on valitud suunas omavahel enam-vähem konsensusele jõudnud. See suund, mille poole liigutakse, on Nestori sõnul piirmäära seadmine autoliisingutele. Kindlaid piirmäära variante täna veel laual ei ole.

«On käinud läbi see mõte, et kuluhüvitised kaotada ära ja panna riigikogu liikmete palga otsa. See ei ole kindlasti selle koosseisu teema,» ütles juhatuse aseesimees Jüri Ratas (KE). «Seda täna laual ei ole,» lisas ta. Ka Nestor ütles, et tema toetab pigem tööga seotud kulude hüvitamist kui palgale esinduskulu lisamist. 

Riigikogu juhatus koguneb homme pärastlõunal teemat edasi arutama. Kas juhatus homme ka mingisuguse otsuse või ettepanekuni jõuab, ei soostunud juhatuse liikmed täna veel kindlalt lubama. 


Postimees kirjutas esmaspäeval, et riigikogu esimehe Eiki Nestori arvates on maksimum, mis võib vanematekogul juhtuda, see, et erakonnad leiavad konsensuse kehtestamaks sõidukikuludele uuesti ülempiir. Tõenäosus, et kuluhüvitisele hakatakse jõulisemaid reegleid kehtestama, on kaduvväike. Selle üks põhjus on suured erimeelsused saadikute seas.

Sarnaselt tänasele istusid fraktsioonide esindajad koos ka 2003. aasta novembris, et kuluhüvitiskriis lahendada. Hüvitise kaotamine praagiti toona kiirelt välja, aga selle aseainena pakuti 2500-kroonise ülempiiri kehtestamist saadiku autorendile. Eeskirjadesse jõudis ettepanek mõni kuu hiljem aga sootuks lahjemas vormis: autorendi igakuised maksed ei tohtinud ületada poolt kuisest kuluhüvitisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles