«Pealtnägija»: endine uimastikaupmees pooldab kanepi legaliseerimist

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raigo Kurrik.
Raigo Kurrik. Foto: ERR kuvatõmmis

Endine kanepikasutaja ja -diiler, 28-aastane Raigo Kurrik tahab üldsust hoiatada musta turu eest, vaatamata sellele, et see võib endaga kaasa tuua kriminaalkaristuse ja kurjategijate kättemaksu, vahendas ERRi uudisteportaal ETV saadet «Pealtnägija».

See on ilmselt üks veidramaid intervjuusid «Pealtnägija» ajaloos. Raigo Kurrik võttis ise ühendust ja tunnistab üles teod, mille eest võib vangi minna.

«Mind ei huvita, kas mõned inimesed pannakse kinni või mitte, mis nendega juhtub, vaid see, mis nagu tänavalt saab - et see [---] ei peaks olema tänavalt, see peaks olema legaalne. Peaks teadma, mis, mida müüakse, mida ostetakse,» rääkis ta.

Raigo Kurrik kasutab kanepit 15-aastasest saati ja teeb seda enda sõnul meditsiinilistel põhjustel. Ta oli pilves ka kohtumistel «Pealtnägijaga».

«Ma tegin ennem just, kui ma tulin majja,» ütles ta.

«See tähendab ikkagi siis, et sa iga mõne tunni tagant pead tegema väikese savu?» küsis «Pealtnägija».

«Tavaliselt teen kuskil niimoodi, jah. Ma ei tea, mind ei häiri see. Miks peaks kedagi teist häirima? Ma tarvitan seda enda jaoks ravimina. Minul see laseb elada. Sellepärast, et see paneb mul mõtte liikuma ja ma saan sellega tegutseda, oma asjad korda aetud.»

Pärnumaalt pärit ja kokakooli lõpetanud Kurrik on teinud muu hulgas koka, ehitus- ja aiatöid, proovinud läbi lüüa muusikuna, otsinud õnne Hispaanias, Norras ja Soomes. Mullu kolis ta Tartusse. Kuna näpud olid põhjas, sai kanepi tarvitajast edasimüüja.

«Hea oli võtta kümme grammi – sealt sain enda suitsetamist, ja ülejäänud sain sõpradele jagada. Et põhimõtteliselt kasu ma ei teeninud sellest, sain lihtsalt endale tasuta suitsetamist.»

Kogused ja klientuur kasvasid kiiresti. Varsti usaldati teda nii palju, et viidi Tartu lähedal isegi ühte hoonesse, kus tema kaup väidetavalt kasvas.

«Paarisaja [grammi] kaupa toodi lõpus ja siis kõige suurem oli viimane - oli 350 grammi,» ütles Kurrik ja kinnitas, et need on juba kanepi mõistes küllaltki suured kogused. «Hirm, et politsei sekkumine tuli, sellepärast sai ka lõpuks ära lõpetatud see, koos muude teemadega.»

Muud teemad, millele diiler viitas, oli kanepi solkimine. Viimase, 350-grammise tehingu puhul avastas ta, et kanep oli suhkruga läbi immutatud.

«Mõte on selles, et lisada kaalu olemasolevale taimele, sellepärast et sellest suuremat kasu saada. Et võtame, kui on kuivatatud õis, kaalub sada grammi. Pistetakse see suhkruvette, leotatakse seal, võetakse välja ja lastakse kuivada, ja siis on näiteks seal sada kolmkümmend grammi. [---] Ohtlik ka - ei ole kõige parem just tervisele, just kopsudele näiteks, suitsetada suhkrut.»

Ehkki kanep oli rikutud, püüdis Kurrik seda puhastada ja müüs selle siiski maha, väidetavalt küll hoiatades kliente. Ja – mis eriti jabur – jättis teenistuse endale põhjendusega, et kaup oli ebakvaliteetne. Maha riivitud suhkrusegune puru oli tal intervjuul kaasas.

«See, mida sa siin kõneled, ei tohiks nüüd teha liiga rõõmsaks – peale politsei – ka neid sinu varustajaid, neid kanepikasvatajaid?» küsis «Pealtnägija».

«Kindlasti mitte. See kindlasti ei ole ainuke ringkond, kes niimoodi teeb,» vastas Kurrik.

Ta kinnitas kaamera ees, et tema avalik pihtimus ei ole kindlasti mingisugune skeem või kombinatsioon, et võlast pättide ees vabaneda.

Ta võib olla intervjuu ajal tongis, tema motiivides võib kahelda ja jutu paikapidavusse suhtuda skepsisega, kuid endise diileri põhisõnum kattub 100% kanepi seadustamise pooldajatega.

«Miks meil peab olema ravimtaim reguleeritud musta turu poolt? Miks ei või meil olla ravimtaim kättesaadav, nagu igal inimesel võimalus seda ise kodus kasvatada, või apteegist osta?» küsis Kurrik. Ta usub, et kui kanep legaliseeritaks, reeks see lõpu nii mustale turule kui ka sealsetele pettustele.

«Pealtnägija» arvamusele, et oma kergelt kobava kõnemaneeri ja katkendliku mõttelõngaga ei ole Kurrik võib-olla kõige parem kaanepoiss kanepi legaliseerimise jaoks, vastas ta: «Aga kes meist siis on? Igaühel on omad head ja vead.»

Kurrik kirjeldas ka äriskeemi ja võrgustikku ning nüüd on politsei asi otsustada, mida selle teadmisega peale hakata. Paar päeva pärast seda intervjuud laskis ta enda sõnul Eestist jalga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles