Eesti ja Araabia Ühendemiraatide vaheline lennuliiklust puudutav kokkulepe saab valitsuse heakskiidu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA valitsus tahab Saudi Araabia õhuväele müüa üle 17 000 õhk-pind-tüüpi sõjamoona.
USA valitsus tahab Saudi Araabia õhuväele müüa üle 17 000 õhk-pind-tüüpi sõjamoona. Foto: SCANPIX

Valitsus kavatseb neljapäeval heaks kiita Eesti ja Araabia Ühendemiraatide vahelist lennuliiklust käsitleva kokkuleppe, mis soodustab kahe riigi vahel regulaarse lennuliikluse loomist.

Kokkuleppega luuakse regulaarse lennuühenduse pidamise võimalus Eesti ja Araabia Ühendemiraatide vahel, mis annab kummagi lepingupoole lennuettevõtjatele võrdsed võimalused ja juurdepääsu lennuliinidele.

Rahvusvahelise õiguse kohaselt saab riikidevaheline lennuühendus toimuda rahvusvaheliste kokkulepete alusel. Eelnõuga heakskiidetav kokkulepe annab võimaluse rahvusvahelise regulaarliini pidamiseks kahe lepinguosalise riigi vahel kokkuleppes kindlaks määratud punktidesse.

Eesti on sõlminud sarnaseid kokkuleppeid kümnekonna Euroopa Liidu välise riigiga, sealhulgas Türgi, Vene Föderatsiooni, Ukraina, Hiina Rahvavabariigi ja teistega.

Mitteregulaarne lennuühendus Eesti ja ELi mittekuuluvate riikide vahel on reguleeritud lennundusseaduses ja lubatud lennuameti nõusolekul.

Praegu toimub lennuühendus ELi ja Araabia Ühendemiraatide vahel mõnede liikmesriikide ja Araabia Ühendemiraatide kahepoolsete lennunduskokkulepete alusel. Euroopa Liidu tasandil on 30. novembril 2007 sõlmitud Euroopa Ühenduse ja Araabia Ühendemiraatide vaheline teatavaid lennundusküsimusi käsitlev leping, millega on viidud kehtivate kahepoolsete lepingute teatavad sätted vastavusse EL-i õigusega.

Kuna Eestil kahepoolset lennunduskokkulepet Araabia Ühendemiraatidega ei ole, ei kohaldata ELi lepingut Eesti suhtes ja seega puudub praegu Eesti ja Araabia Ühendemiraatide vahel regulaarse lennuühenduse võimalus.

Kokkuleppe tekstis leppisid pooled kokku juba 13. juulil 2009 Tallinnas toimunud läbirääkimistel.

Pärast kokkuleppe allkirjastamist tuleb see riigikogus ratifitseerida. Kokkulepet hakatakse ajutiselt kohaldama allakirjutamise kuupäevast, kuid see jõustub peale riigisiseste menetluste lõpetamise kohta diplomaatiliste nootide vahetamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles