Politsei otsis läbi sotsiaalmeedias relvaga poseerinud noormehe kodu

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle õhkrelva leidis politsei noormehe kodust.
Selle õhkrelva leidis politsei noormehe kodust. Foto: Lõuna prefektuur

Sotsiaalmeedias relvataolise esemega poseerimine tõi noormehele koju politseinikud, kes tema kodu läbi otsisid ja sealt õhkrelva leidsid.

Sel nädalal laekus Viljandimaal politseile info, et sotsiaalmeedias jagab üks 19-aastane noormees fotot, kus sihib relvataolisest esemest kaameraobjektiivi suunas. Politsei asus koguma lisainfot noormehe kohta, keda kõrvalised kirjeldasid rõõmsameelse krutskeid täis poisina, edastas Lõuna prefektuuri pressiesindaja.

Küll aga ei olnud teada, kas noorukil on ka varem relvadega kokkupuuteid olnud, ometigi nähtus fotolt, et poseerimiseks oli relvataoline ese kusagilt saadud. Selgus seegi, et tegu on keerulise sotsiaalse taustaga noorukiga.

Võimaliku ohu tõrjumiseks kontrollis politsei noorukit ja tema elamut. Viimasest leiti ka relvataoline ese, mida sotsiaalmeedias jagatud fotol eksponeeriti. Kuigi tegu oli airsofti õhkrelvaga, on politsei teatel kõrvalisel inimesel väga keeruline väliselt eristada seda ohtlikust tulirelvast. Hirmu võib seegi tekitada, et fotol sihitakse sisuliselt kõiki neid, kes pilti nägema juhtuvad.

Viljandi piirkonnapolitseinik Meelis Lill ütles, et politsei reageerib internetiavarustes levitavatele ohumärkidele samamoodi nagu igale teisele ohuilmingule avalikus ruumis. «Kui varem peeti relvaga vehkimist avalikus kohas ohumärgiks, siis tänased trendid on teinud igasuguse vägivaldse või vägivallale viitava sisu ohumärgiks ka internetikeskkonnas,» ütles ta.

Lille kinnitusel kontrollib politsei erinevaid infokildusid äärmise tõsidusega. «Enamikul juhtudest selgub õnneks, et tegu ei ole reaalse ohu, vaid mõtlematu tegevusega. Seda eriti noorte inimeste puhul, kes ei mõtle tagajärgedele, mis mõne hirmutava foto üleslaadimisega võivad kaasneda,» selgitas ta.

«Räägime nendest juhtumitest nii laste, vanemate aga sageli ka koolipersonaliga, et kõigile oleks ühtmoodi arusaadav, milline käitumine on aktsepteeritav ning milline toob kaasa ohutunde, millele politsei reageerib,» kirjeldas Lill.

Ta lisas, et paratamatult ei jõua politsei kogu internetiliiklust üksikasjalikult jälgida, mistõttu on oluline ohumärkidest veebikonstaablitele teada anda igaühel, kes neid avastavad.

«Meil on väga aktiivsed ja tähelepanelikud inimesed ning ümbruskonnas toimuv levib kiirelt, eriti just sotsiaalmeedia kaudu. Iga relvapilt ei pruugi olla reaalseks ohuks, kuid selle eksponeerimine, ka muu vägivaldse sisu jagamine tekitab kõrvalistes inimestes siiski hirmu. Selle tõttu kontrollime vägivaldset sisu jagavate inimeste tausta, relva olemasolu ning selgitame, kas ohtu sellest kellelegi on,» rääkis ta.

Politsei teatel ei ole olemas kindlaid reegleid, milline postitus on ohtlik ja milline mitte, kuid kahtluste korral on mõistlik info edastada veebikonstaablitele või kohalikku politseijaoskonda kontrollimiseks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles