10 uudist, mida võiksid teada: neljapäev 15. oktoober

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Tallinna sadamaala hakkavad kujundama tipparhitektid Londonist

    Porto Franco saab olema suurim Tallinna kesklinnas asuv kaubandus- ja bürookeskus. Foto: Porto Franco

    Tallinna sadamaala rahvusvahelise arhitektuurikonkursi võitjaks kuulutati Londoni arhitektuuribüroo Chapman Taylor eesotsas arhitekt Tom Klingholziga, kelle projekti «1959» kohaselt kerkib 2018. aastaks kesklinna mereäärse promenaadi ning ainulaadse klaaskatusega sisetänavaga kaubandus- ja bürookompleks Porto Franco.

    OLULIST

    • Eesti 100. sünnipäevaks plaanitakse ehitada praegusele tühermaale kesklinna suurima kaubandus- ja büroolinnaku.

    • Tallinna linna peaarhitekti Endrik Männi sõnul on võidutöö nii kaubanduskeskuse kui büroopindade osas funktsionaalse ning tugeva plaanilahendusega, vastates selles osas enim ette antud ülesandele.

    Tallinna sadamaala muudatustest loe postimees.ee-st

  2. Vene lennundusekspert: MH17 kukutanud rakett tulistati separatistide alalt

    Ida-Ukraina separatist MH17 rusude juures. Foto: Scanpix

    Venemaa lennundusekspert Vadim Lukaševitš kommenteeris usutluses Postimehele Malaysia Airlinesi lennu MH17 huku asjaolusid 13. oktoobril avaldatud Hollandi lennuohutuse nõukogu ja BUKi tootja Almaz-Antei raportite põhjal.

    OLULIST

    • Almaz-Anteis teati juba varem, mis saab olema Hollandi lennuohutuse nõukogu raportis ning seetõttu oli raport ette valmistatud nii, et ei tekiks vasturääkivusi hollandlaste ettekandega.

    •  Rakett Buk lasti välja separatistide kontrollitavalt territooriumilt ning pole «Ukraina päritolu».

    Intervjuud MH17 huku asjaolusid valgustavatest raportitest loe postimees.ee-st

  3. Peaministri elukaaslane sattus OÜtamise tulipunkti

    Luisa Värk. Foto: erakogu

    Peaminister Taavi Rõivase elukaaslane Luisa Värk eelistab töölepingule ja FIEna tegutsemisele kasutada ettevõtluseks osaühingut, mis annab maksustamisel eelise. Mullu ligi 14 000 eurot kasumit teeninud firma ei maksnud sentigi tööjõumakse.

    OLULIST

    • Ettevõtte eelmise aasta müügitulu oli 25 230 eurot ja kasum koguni 13 644 eurot.  Makse tasus aga Noodivõti samal aastal 1879,28 eurot, kusjuures mitte sentigi tööjõumakse. 

    • Osaühingul Noodivõti on kümneid erinevaid kliente ning küllap mõistate küsimatagi, et tegemist on selgelt kliendi-, mitte töösuhetega.

    Laulja Luisa Värgi ettevõttest loe postimees.ee-st

  4. Madis Milling: ma ei taha pooli valida, kuid olen sunnitud toetama kooseluseaduse rakendussätteid

    Madis Milling. Foto: Jaanus Lensment

    Riigikogu liige Madis Milling (Reformierakond) kirjutab kooseluseaduse rakendussätete vastuvõtmisest ja püstitab küsimuse, kas rahvasaadik on oma otsustes vaba.

    OLULIST

    • Nagu me loodusseadustest teame, on igal reaktsioonil ka vastureaktsioon, mistõttu astusid järgmisena lavale traditsioonilise perekonna kaitsjad, lõhestades niiviisi ühiskonda ja tehes sellega igati vajalikust seadusest «homoseaduse».

    • Kuna kohtupretsedent on olemas, tähendaks kooseluseaduse rakendussätete kohaldamata jätmine Eesti Vabariigile võimalikku kohtukaotust ja hüpoteetilist kulu 50 miljoni (!) euro ulatuses. Seda ma ei taha.

    Madis Millingu mõlgutust kooseluseadusest loe postimees.ee-st

  5. Gräzinit üllatas Vene riigiduuma istung

    Vene riigiduuma. Foto: Scanpix

    Täna Venemaalt naasev riigikogu liige Igor Gräzin nentis, et sai esimest korda näha duuma istungit ja see jättis talle sügava mulje. «Kui ma kuulasin, kuidas nemad räägivad oma valitsusest, siis riigikogu on ikka väga viisakas,» rääkis Gräzin avastusest.

    OLULIST

    • Reformierakondlasest riigikogu liige ütles kokkuvõtteks teisipäeval alguse saanud Venemaa riigiduuma visiidile, et otsesuhtlusele on alus pandud. 

    • Riigikogu delegatsiooni vastuvõtja oli partei Õiglane Venemaa saadik Tatjana Moskalkova, kes on riigiduuma Eesti sõprusrühma esimees.

    Riigiduumasse külaskäigust loe postimees.ee-st

  6. Kender viis kanepipooldajate allkirjad riigikokku

    Kaur Kender ja Eiki Nestor. Foto: Sander Ilvest

    Kaur Kender andis täna petitsiooniga «Laske elada» kogutud allkirjad riigikogu esimehele Eiki Nestorile. Kenderi kinnitusel koguti 1131 allkirja. Kollektiivse pöördumise esitamiseks riigikogule on vaja koguda vähemalt tuhat toetusallkirja. Toetusallkirja võib anna vähemalt 16-aastane Eesti alaline elanik.

    OLULIST

    • Pöördumise menetlusse võtmise otsustab riigikogu juhatus kuu aja jooksul. Seejärel esitab ta selle kindlale riigikogu komisjonile arutamiseks. 

    • Kender ja tema kaasmõtlejad paluvad muuta narkopoliitika aluseid: dekriminaliseerida kanepi kasutamine ja kasvatamine oma tarbeks alates 01.01.2016, kehtestada kanepi müügi riiklik regulatsioon ja kontroll.

    Kaur Kenderi narkoallkirjade aktsioonist loe postimees.ee-st

  7. Vanemad: täiskasvanu ja lapse konfliktini viis eelnev vägivald

    Pühapäeval avanes Paide rulapargis hirmus vaatepilt: täiskasvanud mees lõi ja lohistas 13aastast poissi, kes oli varem riidu läinud tema väike­vennaga.

    OLULIST

    • 13aastase poisiga vägivallatsenud noormehe ema ja isa nõustusid Järva Teatajale juhtumi tagamaid avama.

    • Vanema poja käitumist ema ei poolda, kuid selgitas, et küllap kaotas vanem vend kontrolli, sest see polnud esimene kord, kui poistekamp tema väikevenda kiusas.

    Õnnetust vahejuhtumist Paide rulapargis loe postimees.ee-st

  8. Rootsi kanal: sajad migrantlapsed on suundunud omal käel suurlinnadesse

    Sisserännanud Rootsis Malmös. Foto: Scanpix

    Rootsi telekanali SVT teatel on politsei ja sotsiaalametnike silmapiirilt kadunud sadu hiljuti riiki saabunud migrantlapsi. Lõuna-Rootsis Trelleborgis on politsei saanud teateid rohkem kui 400 lapse kohta, kes on Rootsi saabunud üksinda ja seal asüülitaotluse esitanud.

    OLULIST

    • Skåne piirkonda on paari nädalaga saabunud üksinda ligikaudu 1700 alaealist, kellest seni on saanud asüülitaotlusele positiivse vastuse umbes tosin.

    • Teada on juhtum, kus põgeniklaps sai tänu bussijuhi headusele tasuta küüdi Trelleborgist Malmösse.

    Pagulaslaste seiklustest Rootsis loe postimees.ee-st

  9. Politsei otsis läbi sotsiaalmeedias relvaga poseerinud noormehe kodu

    Selle õhkrelva leidis politsei noormehe kodust. Foto: Lõuna prefektuur

    Sotsiaalmeedias relvataolise esemega poseerimine tõi noormehele koju politseinikud, kes tema kodu läbi otsisid ja sealt õhkrelva leidsid.

    OLULIST

    • Võimaliku ohu tõrjumiseks kontrollis politsei noorukit ja tema elamut. Viimasest leiti ka relvataoline ese, mida sotsiaalmeedias jagatud fotol eksponeeriti.

    • Politsei teatel ei ole olemas kindlaid reegleid, milline postitus on ohtlik ja milline mitte, kuid kahtluste korral on mõistlik info edastada veebikonstaablitele või kohalikku politseijaoskonda kontrollimiseks.

    Sotsiaalmeedias ärbelnud noorukist loe postimees.ee-st

  10. Bussijuht keeldus pimedale naisele sooduspiletit müümast

    Lux Express buss. Foto: Laura Oks/Postimees

    Kuigi kooskõlas uue ühistranspordiseadusega said raske nägemispuudega inimesed 1. oktoobrist tasuta bussisõidu õiguse, ütles Lux Expressi bussijuht pimedale naisele, et nende bussis see soodustus ei kehti.

    OLULIST

    • 1. oktoobrist jõustunud seadusemuudatus andis varasemaga võrreldes tasuta sõidu õiguse ka raske nägemispuudega inimestele.

    • Antud juhul oli ilmselt tegemist inimliku veaga ning tagantjärele pole kahjuks võimalik täpsemaid asjaolusid kontrollida, kinnitas bussifirma esindaja.

    Pimeda naise vintsutustest bussifirmaga loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles