Sõltlast ajateenistusse ei kutsuta

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noormehed arstliku komisjoni järjekorras ootamas.
Noormehed arstliku komisjoni järjekorras ootamas. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tulevaste kutsealuste ajateenistusse sobivuse üle otsustab arstlik komisjon, mille tööd juhib kaitseressursside amet (KRA). Seda, kui palju saadakse juba arstlikus komisjonis jaole, kas noor võib olla sagedane narkootikumide tarvitaja, kirjeldab KRA avalike suhete nõunik Marke Teppor.

Kas ja mida küsitakse arstlikus komisjonis narkootiliste ainete tarvitamise kohta?

Kaitseressursside ameti arstlikes komisjonides küsitakse alati narkootikumide kasutamise ja proovimise kohta, seda teeb psühhiaater. Kui kutsealune narkootikumide tarvitamist või proovimist kinnitab või kui kutsealuse käitumine ja välimus sellele viitavad, siis tehakse talle narkootiliste ainete kiirtest. Positiivse tulemuse korral saadetakse noormees täiendavatele uuringutele psühhiaatriakliinikusse, näiteks Tallinna Wismari kliinikusse, sealse psühhiaatri jutule. Kliinikus tehakse täpsem uriinianalüüs, mida analüüsib kohtumeditsiinilabor.

Arstliku komisjoni ja ajateenistusse asumise vahele jääb aga alati teatav ajaline puhver ning kui sel perioodil probleemid tekivad või süvenevad, siis võib ühiskondlik probleem tulla noorega kaasa ajateenistusse.  

Millisel juhul on narkootiliste ainete tarvitamine ka põhjuseks, et kutsealune tunnistatakse kõlbmatuks?

Kui diagnoositakse sõltuvus, olgu selleks kas sõltuvus narkootikumidest või alkoholist, siis noormeest ajateenistusse ei kutsuta. Kui sõltuvust välja kujunenud ei ole, siis kehtiva tervisenõuete määruse alusel loetakse noormees tervisenõuetele vastavaks.

Kas narkootiliste ainete tarvitamine on arstlike komisjonide põhjal sagenenud ja kuidas tarvitamist põhjendatakse?

Kaitseressursside amet teeb statistikat diagnoosigruppide kaupa, mitte diagnooside kaupa. Millised on tarvitamise tendentsid ühiskonnas, sellele oskab vastata Tervise Arengu Instituut.

Tuleb aga möönda, et narkootikumide tarvitamine noorte seas on probleem, millega ühiskond peab tõsiselt tegelema. Piisavalt ei tajuta narkootiliste ainete ja ka alkoholi tarvitamise tagajärgede tõsidust.

Loodame, et need noored, kes ajateenistuse läbivad ning varem ka narkootikume proovinud on, leiavad kaitseväeteenistusest enesele uued ja eluterved väärtused ja väljakutsed.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles