Portugali narkopoliitika – kas võluvits ka Eestile?

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Portugalis dekriminaliseeriti narkootikumide tarvitamine, ja neid hakati seepeale kasutama hoopis vähem – kanged ained vahetati kanepi vastu ja suremus üledoosi tagajärjel vähenes. Seda laialt levinud müüti armastavad korrata kanepipooldajad. Tegelikult ei ole «dekriminaliseerimine» see, mille poolest Portugal eriline on.

Narkootikumide tarvitamise reguleerimine on meil taas kuum teema, mida ilmselt peab uuesti vaagima riigikogugi. Eile andis Kaur Kender riigikogule üle 1131 allkirja, mis nõuavad «kanepi kasutamise ja oma tarbeks kasvatamise dekriminaliseerimist».

Septembri lõpus toimus riigikogu ees meeleavaldus, kus narkosurmadest rääkiv riigikogulane Heidi Purga (Reformierakond) puhkes lausa nutma.

«Dekriminaliseerimine ei ole see, mille poolest Portugal eriline on,» ütleb aga Portugalis töötava Euroopa narkootikumide ja narkomaania seirekeskuse (EMCDDA) ekspert Brendan Hughes, kes tegeleb uimastitega seotud seadusandlusega.

Nii nagu Portugalis, on ka Eestis narkootikumide tarvitamine juba praegu dekriminaliseeritud – kanepi suitsetamine pole kuri-, vaid väärtegu. Mõnuaine tarvitamise, väikeses koguses valmistamise ja omandamise eest karistatakse rahatrahvi või arestiga. Kriminaalkaristust ei järgne.

Eriline on hoopis see, kuidas Portugalis vahelejäänutega edasi toimitakse.

Portugalis tegeleb narkootikumi tarvitajatega politsei või kohtu asemel edasi spetsiaalne komisjon, kuhu kuuluvad sotsiaaltöötaja, psühhiaater ja jurist. Piirkondlikud komisjonid otsustavad, kuidas inimest karistamise asemel pigem aidata.

Sanktsioonivalik on veel laiemgi kui Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles