Õhuväe ülem: Ämari juba tegutseb regionaalse treeningkeskusena

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti õhujõudude ülem kolonel Jaak Tarien.
Eesti õhujõudude ülem kolonel Jaak Tarien. Foto: Eero Vabamägi

Liitlasvägede õhuväekeskus juba tegutseb Ämari õhubaasis ja seda ilma piduliku lindilõikamiseta, õhuväe ülem kolonel Jaak Tarien ootab lisaks ameeriklastele ja lähipiirkonna riikidele väljaõppele eeskätt Kesk-Euroopa riikide üksusi.

Õhuväe ülem kolonel Jaak Tarien ütles BNS-ile antud usutluses, et regionaalne USA-Balti- Põhjala riikide õhuväe väljaõppekeskus, mille Ämarisse rajamise plaanidest teatas Ameerika Ühendriikide president Barack Obama möödunud aasta septembris Eestit külastades, juba tegutseb. Õhuväe ülem lisas samas, et traditsioonilist avamist lindilõikamise ja kõrgete külaliste kõnedega tehtud ei ole.

«Kui tuli poliitiline suunis siin väljaõpet teha, siis õhuvägi lõi selleks tingimused ja üksused tulid kohale,» ütles kolonel Tarien. «Väljaõppekeskus juba toimib. Selleks ei pea tegema mingisuguse maja või isikkoosseisu avamist.»

«Kui me eeldame, et keskus on üks punastest tellistest maja, mille ukse kõrval on silt «Teening- ja väljaõppekeskus», siis võibolla kunagi, kui õppuste staabihoone valmis saab, me võime selle [lindilõikamise] ka teha,» ütles kolonel Tarien.

«Lennukid ei pea maanduma Ämaris selleks, et treeningkeskus funktsioneeriks regionaalsena,» selgitas õhuväe ülem. «See et piloodid õhtul ühes pubis õlut joovad, ei ole õhuväeõppuse oluline väljaõppeelement. Seda näeme ainult Hollywoodi filmides,» sõnas kolonel Tarien.

«Lennukid peavad mingis õhuruumi punktis kokku saama. See õhuruumi punkt võib olla Eesti kohal, mere kohal, Soome või Rootsi kohal,» selgitas ta. «Esimesel treeningsiirdel tänavu märtsis-aprillis, käisid USA lennukid Soome ja Rootsi õhuruumis harjutamas koos soomlaste ja rootslastega. Ka nüüd äsjalõppenud ründelennukite A-10 treeningsiire käigus käisid ameeriklased Soomes soomlastega harjutamas,» ütles kolonel Tarien. Ta lisas, et praegu Eestis viibivad kolmandas siirdes osalevad ründelennukid A-10-d lendavad nii Läti kui ka Leedu polügoonidele. «Väljaõpe juba toimib regionaalselt,» kinnitas kolonel.

Seni on Ämaris väljaõppel käinud Ameerika Ühendriikide õhuväe üksused, väljaõppekeskust kasutama on oodatud ka teiste liitlaste üksused. «See oleks väga teretulnud. Kas nad aga tulevad, see sõltub väljaõppetingimustest, mis me saame luua,» sõnas kolonel Tarien.

Euroopa liitlastes näeb kolonel Tarien Ämari treeningkeskuse kasutajatena eeskätt Kesk-Euroopa riike, kelle õhuruumis on tihe tsiviillennuliiklus ning ka elanikkonna tihedus on suur. «Nende õhuruum ei ole tihtipeale nii paindlikult korraldatud kui Eestis ning neil on väga piiratud militaarõhuruum, mida saaks väljaõppeks kasutada. Need riigid saaksid siin [Ämaris] käia väljaõppel,» ütles ta.

Et Ameerika Ühendriigid otsustasid regionaalse väljaõppekeskuse nimelt Eestisse luua, on õhuväe ülema sõnul tunnustuseks Eestile. «Ma usun, et see on tunnustus Eestile kui eeskujulikule liitlasele, kes on aastaid täitnud kahe protsendi kohustust, käinud liitlastega ühiselt välismissioonidel ning kandnud kaotusi Iraagis ja Afganistanis. See on tunnustuseks meie targale ja heale kaitse- ning välispoliitikale,» ütles kolonel Tarien.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles