Õpetajate liit: osa juhtumeid on väljamõeldised?

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig

Õpetajate liidu esinaise hinnangul on Postimees.ee’s avaldatud viis praktikantide kirjeldatud juhtumit koolielust nii uskumatud, et osa neist tunduvad väljamõeldistena.

«Need on kahetsusväärsed lood ja tundub, et osa neist on välja mõeldud, nendes kõikides ei ole loogikat,» rääkis Õpetajate Liidu esinaine Lehte Jõemaa Postimees.ee’le.

Tema sõnul on näiteks raske uskuda, et õppealajuhataja suudaks öelda, et rivistaks hea meelega allumatu klassi õpilased WC kõrvale üles ja laseks nad maha.

«Kooli juhtkonna inimene nii kindlasti ei toimi, pigem mõni õpetaja, kes ei tunne pedagoogikat. Õppealajuhatajaks on valitud inimesed, kes on omal alal asjatundjad. Sellist sõnavara Eesti õpetajad küll ei kasuta.»

Jõemaa väitel on raske uskuda, et tänapäeva koolis selliseid situatsioone esineb, sest lapsi on vähe ja koolid hoiavad iga last.

Kui tõesti midagi ebaõiglast juhtub, peaks tema nägemuses praktikandid ja nende õppejõud võtma taoliste juhtumite ilmnemisel ise ühendust konkreetse kooli juhtkonnaga või järelevalveinstantsidega.

«Õppejõud-tudengid võivad seda vabalt teha, nendega ei juhtu midagi, erinevalt lapsevanemast, kes on rohkem pinges lapse tuleviku pärast,» rääkis Jõemaa. «Kui nad seda ei tee, toimivad nad vääralt, ei ole väärikad olema tudeng ega õppejõud.»

Jõemaa sõnul ei maksa ka karta, et taoliste juhtumite paljastamise tõttu ei taha koolid enam noori enda juurde praktikale lasta.

Tema väitel on palju teisi koole, mis on neist huvitatud - pigem kurdetakse, et napib praktikande. Viimased on aga vajalikud, et õpetajad atesteeritud saaksid.

Jõemaa märkis, et kui ükski kirjeldatud juhtum peaks tõele vastama, siis väärib see muidugi taunimist. «Need mõjutusvahendid ei ole küll õiged valitud. Sel juhul on õpetajad tõesti eksinud.»

Liidu esinaise sõnul aitab koolis pingeid vähendada see, kui õpetajatele antakse rohkem aega probleemide läbiarutamiseks ning meetmete läbimõtlemiseks – see eeldab muuhulgas, et õpetajale ei makstaks palka ainult antud tundide järgi.

Postimees.ee avalikustas täna Eesti hariduse vastu huvi tundvaid inimesi koondavas Haridusfoorumi listis viimastel päevadel palju vastukaja tekitanud viis värvikat juhtumit, mille tunnistajaks hiljuti koolis praktikal viibinud tudengid sattusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles