Simson kandideerib Savisaare kõrval Keskerakonna esimeheks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson
Kadri Simson Foto: Peeter Langovits

Keskerakonna kauaaegne aseesimees ja riigikogu fraktsiooni juht Kadri Simson kandideerib poolteise kuu pärast toimuval erakonna kongressil partei esimeheks.

Simson kinnitas Facebookis, et otsustas pärast kaalumist ja mitmete erakonna liikmetega nõu pidamist kandideerida erakonna praeguse juhi, Tallinna linnapea Edgar Savisaare kõrval Keskerakonna esimeheks. «Ma hoolin väga Edgari tervisest ning kandideerin erakonna esimeheks, et tema koormat kergendada,» teatas ta.

Simsoni kandidatuuri seadis täna üles Keskerakonna Narva piirkond, mille hinnangul võiks Savisaarest saada partei auesimees. Piirkonna esimehe Andrus Tamme sõnul peab Savisaar, kes on pärast oma rasket haigust sattunud tugeva surve alla, oma jõudu hoidma. «Me soovime, et Edgar saaks keskenduda oma võitlusele ebaõigluse vastu ja et ta tervis peaks vastu ning ta osalus poliitikas jätkuks,» ütles ta pressiteates.

Simson on piirkonna esimehe hinnangul taganud aastate jooksul Keskerakonna poliitika järjepidevuse ning suudab erakonda koos tugeva juhatusega ühtsena edasi viia.

Tamme hinnangul pälvib Simsoni kandidatuur ka teiste piirkondade toetuse. «Ma arvan küll, et saame ja eks ole siin natuke eelnevalt räägitud ka. Ma arvan, et meid ja meie otsust toetavad päris mitmed piirkonnad,» ütles ta ETV uudistesaatele «Aktuaalne kaamera».

Ka Eesti Keskerakonna Räpina osakonna koosolekul otsustati täna, et nende kandidaat Keskerakonna esimehe kohale novembris toimuval erakonna kongressil on Kadri Simson.

«Edgar Savisaar on Eesti Keskerakonna esimees olnud sisuliselt kogu erakonna eksistentsi aja ehk viimased 24 aastat. Tegemist on Eesti riigi taastajaga, kellele on tänu võlgu tuhanded inimesed. Täna aga näeme, et Edgari tervis ei luba tal täies mahus erakonna juhtimist jätkata. Meie soov on, et Edgarist saaks erakonna auesimees ja ta annaks võimaluse noortele,» sõnas Räpina osakonna liige Inge Hirmo partei teatel.

Keskerakonna aseesimees Enn Eesmaa ütles vahetult enne Simsoni kandideerimisteadet Postimehele, et on loogiline, et ka seekord on Keskerakonna kongressil esimehe kohale mitte üks, vaid vähemalt kaks kandidaati. «Ma arvan, et neid, kes võiksid kandideerida Edgar Savisaare kõrval, võiks olla põhimõtteliselt kolm või neli, Kadri Simson kindlasti on üks nendest,» lausus ta ja lisas, et ei imestaks, kui Simson nõustuks kandideerima.

Keskerakonna kongress, kus valitakse erakonnale uued juhtorganid, toimub 29. novembril Tallinnas Tondiraba jäähallis.

Savisaar teatas septembri algul erakonna vaateid propageerivas ajalehes Kesknädal, et kandideerib ka ise kongressil uuesti esimeheks. «Minu poole on juba pöördunud mitmed tuntud keskerakondlased ja palunud mind oma kandidatuur üles seada. Saan aru, et liiga vara on püssi põõsasse visata. Paljud tööd on veel tegemisel ning ma ei kavatse midagi pooleli jätta,» märkis ta.

Savisaar kinnitas toona, et on valmis kellega iganes kongressil rinda pistma. «Lõppude lõpuks sõltub kõik sellest, kelle taha sellel kongressil rahvas tuleb. Keda usaldatakse ja keda soovitakse järgmisel perioodil liidrina näha,» ütles ta.

Septembri teises pooles esitas prokuratuur Savisaarele kahtlustuse korduvas altkäemaksu võtmises ning Harju maakohus kõrvaldas ta eeluurimise ajaks linnapea ametist. Kahtlustuse kohaselt võttis Savisaar sel ja eelmisel aastal korduvalt altkäemaksu varade ja soodustustena nii enda kui Keskerakonna kasuks kokku mõnesaja tuhande euro väärtuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles