Särgava maadevahetuse kohtuniku tegevuses lohakust ei leidnud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valeri Lõõnik.
Valeri Lõõnik. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Harju maakohtu esimees Helve Särgava ei leidnud kohtunik Valeri Lõõniku tegevuses süülist lohakust kriminaalasja oportuniteediga lõpetamisel, nii nagu arvas kaitsepolitseile kuriteoteate esitanu.

«Minu arvates ei ole Lõõnik süüliselt jätnud oma ametikohustusi täitmata ja pole neid ka süüliselt mittekohaselt täitnud,» sõnas Särgava.

OÜ Revalhaus Kinnisvara saatis 21. septembril kaitsepolitseiametile kuriteoteate Harju maakohtu kohtuniku Valeri Lõõniku kohta, kes ettevõtte hinnangul pani toime kuriteo, tehes teadvalt ebaseadusliku kohtulahendi.

Ettevõtte esindaja hinnangul võisid kohtunik ja prokurör ebaseaduslikult leppida kokku Revalhaus Kinnisvara puudutava kriminaalasja lõpetamise, et kohtunik saaks rahus menetleda teisi kohtuasju. Valeri Lõõnik on juhtiv kohtunik niinimetatud maadevahetuse protsessis, milles on kohtu all Villu Reiljan, Ester Tuiksoo, Kalev Kangur ja mitmed ehitusettevõtjad.

Ehkki Revalhaus Kinnisvara esindaja Arvo Klaas teatas oma kinnitusel kohtunikule korduvalt temapoolsetest rikkumistest seoses kohtumäärusega, jäid need teated kohtuniku vastuseta.

Särgava selgitas Postimees.ee'le, et ilmselt on kriminaalmenetluse seadustikku erinevalt tõlgendatud. «Süüdistatava osavõtt kohtulikust arutamisest on tõepoolest kohustuslik, kuid ma vaatasin protokollid läbi ja juhtudel, kus süüdistatav puudus, sisulist arutamist ei toimunud. Seadusesäte lubab prokuröri taotluse lahendada kohtunikul ainuisikuliselt, ainult vajadusel kutsutakse sel juhul kohtuniku juurde ka süüdistatav,» rääkis Särgava.

Menetlusosalisi kutsutakse kohtuniku juurde ka kohtuistungi planeerimiseks ja korraldamiseks, sisuline arutelu ei tohi aga mingil juhul ilma süüdistatavata toimuda.

Lõõniku tegevuses süülisuse tuvastamise üle otsustamiseks võttis Särgava kohtunikult põhjaliku seletuse, tutvus isiklikult kõnealuse kriminaalasja ning kohtuistungi kõigi protokollidega.

Revalhaus Kinnisvara kuriteoteate ülejäänud punktide osas võttis kaitsepolitseiamet seisukoha, et kriminaalmenetluseks alust pole, jättis aga Harju maakohtu esimehe otsustada selle, ega Lõõniku tegevuses pole distsiplinaarsüütegu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles