Kohus jättis Savisaare kaebuse ERJK vastu rahuldamata

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnavalitsuse jõulutervitus.
Linnavalitsuse jõulutervitus. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna halduskohus otsustas täna jätta rahuldamata Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare kaebuse erakondade rahastamise järelevalvekomisjoni (ERJK) tegevuse peale.

Savisaar esitas kohtule ERJK peale kaebuse tänavu 17. veebruaril, kuna ei olnud rahul tänavu 14. jaanuaril eetris olnud ETV saates «Pealtnägija» avaldatud infoga. Savisaar taotles kohtult ERJK poolt rahvusringhäälingule andmete avaldamise õigusvastasuse tuvastamist.

Kõnealune «Pealtnägija» saade käsitles 14. jaanuaril ERJK ettekirjutust Edgar Savisaarele ning ekspertide hinnanguid Tallinna linna teavitus- ja tervitusreklaamidele. Eksperdid pidasid Tallinna reklaame mitte teavituseks, vaid peidetud poliitreklaamiks.

Savisaar leidis, et ERJK oleks pidanud Tartu ülikooli, Marek Reinaasa ja Linnar Priimäe ekspertarvamused saladuses hoidma, sest tegemist ei ole nimetatud teabega, mis kuuluks avalikustamisele. Savisaare hinnangul oli kõnealuste ekspertarvamuste näol tegemist ERJK-i liikmetele nende töö käigus avaldatud informatsiooniga ning selle avaldamine kellele iganes, sealhulgas meediale, oli õigusvastane.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon märkis oma vastuses, et komisjon ei edastanud rahvusringhäälingule (ERR) kõnealuseid ekspertarvamusi edastanud. Kõik nimetatud ekspertarvamused olid 13. jaanuari 2015 seisuga kättesaadavad ka riigikontrolli veebilehel «Reklaami- ja kommunikatsiooniraha kasutamine valdades ja linnades» lisadena. Seetõttu leiab ERJK, et 14. jaanuaril 2015 ei olnud tegemist avalikustamata teabega.

Kohus märkis, et Savisaar ei vaidlustanud mitte mõne konkreetse teabele juurdepääsu tagamise viisi kasutamist, vaid seda, et ERJK rahvusringhäälingule põhimõtteliselt neis dokumentides kajastatud teabele juurdepääsu võimaldas.

Kohtu hinnangul on kaebus põhjendamatu, sest ei erakonnaseadusest ega muudest õigusaktidest ei tulenenud ERJKle kohustust vaidlusalustele dokumentidele juurdepääsupiirangu seadmiseks ning avalik huvi erakondade rahastamise läbipaistvuse üle kontrolli teostava ERJK tegevuse vastu kaalub igal juhul üles kaebaja võimaliku huvi selle vastu, et nendes dokumentides sisalduv rahvusringhäälingule või avalikkusele üldisemalt teatavaks ei saaks.

Kohus jättis menetluskulud osapoolte kanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles