Toom toetab Savisaart: vene valijale ei ütle Kadri nimi suurt midagi, tema ise veelgi vähem

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom
Yana Toom Foto: Erik Prozes

«Ma mõistan Kadri (Simsoni – toim.) soovi olla erakonna esimees, kuid minu kandidaat eeloleval kongressil on selgelt Edgar Savisaar, keda ma kutsun üles toetama ka teisi keskerakondlasi,» teatas Keskerakonna juhatuse liige Yana Toom.

Tema kinnitusel on põhjuseid mitmeid. «Savisaar, erinevalt Simsonist, suudab kõnetada nii eesti- kui venekeelset valijat. Kusjuures valija emakeeles. Vene valijale ei ütle Kadri nimi suurt midagi, tema ise aga veelgi vähem,» teatas Toom, kes kiitis, et tänu Savisaarele on Keskerakonnast saanud tõhusaim integratsiooniprojekt, sest Savisaar on teeninud ära mõlema rahvusgrupi usalduse. «Kadril on see pikk tee alles ees.»  

Veel on Toomi sõnul Savisaare näol tegemist inimesega, kelle puhul on erakonna valik langenud kokku valija tahtega.

«Paraku ei saa seda öelda paljude teiste kohta, kes kongressil nautisid erakonnakaaslaste toetust ning põrusid valimistel. Erakonnasisesed «diilid» võivad tagada edu erakonna sees, kuid valija nendest ei hooli ja langetab oma valiku vaatamata sellele, mitu kongressil osalejat suudeti ära rääkida. Usun, et esimehe positsiooni silmas pidades me vajame üle-eestilist, mitte paikset valija mandaati,» lisas Toom.

Tema sõnul on jutud Savisaare tervisehädadest liialdatud.

«Erakond ei ole hooldekodu, kus tuleks vägisi kanda hoolt kellegi tervise eest ka siis, kui seda ei paluta. Savisaarest ei saa enam tantsulõvi, see on fakt. Kuid neli tundi tema tööd endiselt võrdub mõne teise poliitiku töise ööpäevaga. Nii inimese kui poliitikuna olen ma alati saanud temalt inspiratsiooni ja tuge, ning viimased kohtumised olid sama sisukad ja huvitavad kui aasta, kaks või viis tagasi. Sellise laia haardega poliitikut pole Kadrist paraku veel saanud,» lõpetas Toom.

Sarapuu toetab

Keskerakonna omavalitsuskogu esimees ja riigikogu liige Kersti Sarapuu aga teatas, et vastupidi toetab Kadri Simsoni kandidatuuri erakonna esimehe kohale.

«Ma hindan kõrgelt Edgar Savisaare panust Eesti riigi iseseisvuse taastamisel, Eesti Keskerakonna rajamisel ja juhtimisel läbi aastakümnete. Me oleme kõik Edgarile palju tänu võlgu ning ma näen teda edaspidi ennekõike erakonna auesimehena. Keskerakonnas on aga palju tõsiseltvõetavaid poliitikuid, nende hulgas ka tänane erakonna aseesimees ja riigikogu keskfraktsiooni juht Kadri Simson, kelle kandidatuuri ma toetan,» sõnas Kersti Sarapuu.

Eile selgus, et Savisaare kõrval kandideerib Keskerakonna juhiks taas ka Kadri Simson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles