Kirikuõpetaja Savisaarele tema koduõuel: sinus on headust ja armastust päris palju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Altkäemaksuskandaali sattunud ja töölt kõrvaldatud Edgar Savisaar on tänaseks oma Hundisilma koju kutsunud busside kaupa rahvast. Postimees vahendab muljeid kohapealt.

16:05: Lahtiste uste päeva lõpetas EELK Tallinna Jaani koguduse õpetaja ja Tallinna praostkonna praost Jaan Tammsalu, kes pidas avaliku kõne ja hiljem õnnistas Hundisilma talu.

Selleks ajaks olid Savisaare koduõuele jäänud peamiselt vaid keskerakondlased ja ajakirjanikud. Tammsalu rääkis loo ratastoolis mehest, kes eelmise aasta märtsis palus Edgaril Jaani kirikusse kaldtee muretseda. Savisaar olevat kirja kohe kirikuõpetajale edasi saatnud. «See oli aeg, mil Edgar oli veel nii-öelda terve inimene,» täpsustas Tammsalu.

«Mis veel kummalisem, selle mehe nimi oli ka Edgar.» Kirikuõpetaja lähedal istunud Savisaar vaatas vaikides ainiti kõnelejat.

Kaldtee on nüüd kirikus olemas. Tammsalu meenutas Savisaare möödunud aasta võitlusi ellujäämise nimel. «Eestimaal ei ole pühakoda, kus nendel aegadel ei oleks palvetatud sinu eest. Et sa ellu jääksid, et sa tagasi tuleks.»

Enne palve lugemist võtab Tammsalu jutu kokku: «See, kuidas sa aasta või poolteist aastat tagasi ühe kurva Edgari palvele reageerisid ja paljud teised asjad annavad mulle selguse, et sinus on headust ja armastust kohe päris palju. »

15:31: Inimesi on väheks jäänud, kõik on vaikne.  Algab «puhastav kiriklik riitus, et vabastada maa-ala halbadest energiatest». Pärast riitust pühitseb kirikuõpetaja Hundisilma talu uuesti sisse.

Foto: Tiina Kaukvere

14:58: Vaata, milline näeb välja trall Hundisilmal linnulennult: 

13:56: Kella kahe ajal hakkavad bussid juba metsa vahelt lahkuma ja järjekorrad Savisaare ukse ees hõrenevad, kuigi kiriklik riitus on alles ees!

Pärnu keskerakondlased tõid kamba peale Savisaarele õunapuu, kus olid küljes ka head soovid. «Tulime siia toetust avaldama,» ütles Hilda, kelle sõnul on haigustega kimpus olnud Savisaare suunas nii palju pori pritsitud, et see ajab lausa vihale. «Keda me siis peaksime toetama? Reformareid või?» nähvab seepeale Arvu sarkastiliselt. Õie pistab ka pea sõprade tagant välja ja muigab: «Jah, just!»

Kohal on mitmed keskerakondlased. Teiste hulgas Priit Toobal, Lauri Laasi, Siret Kotka, Karin Tammemägi ja Viktor Vassiljev. Keskerakonna esimeheks kandideerivat Kadri Simsonit polnud kusagil näha.

13:48: Inimesi oli järjekorras nõnda palju, et Edgar Savisaar ei jõudnud füüsiliselt kõiki ära tervitada. Seetõttu tuli ta majast välja end kõigile näitama. Nüüd läks sagimiseks.

Foto: Liis Treimann

13:35: Video Hundisilmalt: inimesed räägivad, miks nad sinna täna kohale on läinud.

13:26: Savisaare majast ulatub välja mitmekümnemeetrine saba inimestest, kes ootavad pikisilmi talu peremehega kohtumist. Poole tunni jooksul liigutakse mõned meetrid edasi. Vahepeal hakkasid inimesed hõikuma Edgarit, et ta välja tuleks. Järjekorrasabas ootavad pensionärid viskasid omakeskis nalja, et ootaksid justkui mausoleumi järjekorras. Ootajate seas on palju pensionäre.

Pärnu keskerakondlasi organiseeris Hundisilmale keskerakondlane Siivi Teinfeldt, kes rääkis, et esialgu telliti 30-kohaline buss ja paljud tahtjad jäid seetõttu maha. Hommikul selgus, et bussifirma on neile kinkinud hoopis 40-kohalise bussi. Pärnu keskerakondlased olid Savisaare kahtlustusest rääkides väga emotsionaalsed. Oli neid, kes kinnitasid, et Savisaar on täiesti süütu ning kogu trall käib selleks, et Reformierakonna pahategusid varjata - alustades Siim Kallase miljonitest ja lõpetades Tallinna Sadama skandaaliga. Paljud Hundisilma talu külastajad on aga lihtsalt pettunud pikali veninud läbiotsimisest, mis tundus neile jõhker ja alandav. "Haige inimesega tehakse niimoodi, väga valus oli vaadata," pahandasid Pärnu pensionärid, kellel oli palju etteheiteid võimuerakondadele.

Hundisilmal uudistajatele pakutakse suppi ja musta leiba, kes magustoitu soovib, nopib aiast ise ploome.

Foto: Liis Treimann

Savisaar armastas perega laupäeviti saunas käia ja pärast seda tiiki hüpata. Kuna nüüd on olukord muutunud, siis ekskursioonijuhi sõnul «tehakse see ümber selleks, et linnapea saaks siin harjutusi tegema hakata.»

Foto: Liis Treimann

12:52: Selle kirjutas Savisaar Postimehe postkaardile öeldes «Tervitusi teile!» Postimees ei suutnud välja lugeda, mida ta kaardile kirjutas. Mis on teie pakkumine?

Foto: Liis Treimann

12:29: Postimees sai jutule kohaliku mehe Aivariga, kes tuli enda sõnul lahtiste uste päevale kaema, kuidas Edgar «huntide» rünnaku üle on elanud. 

Bussidega saabusid külalised Sillamäelt ja Narvast. Kohal on juba sadu inimesi. 
 

Foto: Tiina Kaukvere

12:21: Savisaare koduõuele lastakse gruppides. Ekskursiooni esimene peatus on kasvuhoonete ees. «Siin on siis eksootika,» näitab Keskerakonna logoga fliisis noormees. «Seda kutsutakse botaanikaaiaks, kasvatatakse viinamarju. Neist võib ka veini teha. Võib-olla järgmisel korral, kui te tulete, siis saab juba veini ka proovida!»

«Millal jälle tagasi saab tulla?» küsib elevil proua. Ekskursioonijuht ei oska selle peale midagi kosta.

«Järgmisel aastal jälle,» vastab teine külaline ise.

Narvast ja Tallinnast kohale tulnud seltskonnale näidatakse Tauno Kangro skulptuuri ja Savisaare koerte surnuaeda.

Iga ekskursiooni lõpus saavad külalised võimaluse talu peremehega kohtuda. «Lähme siis nüüd peremehe juurde. Edgar kindlasti ootab teid juba väga,» ütleb ekskursiooni juht. Savisaare elutuba on pisike. Nii väike, et inimesi tuleb sisse lasta väikestes gruppides. Kohe algab tunglemine. Kõik soovivad saada päris oma hetke Edgariga. Siiski suudavad inimesed ikka järjekorra moodustada ning oma hetke ootama jääda. Mõni tuleb kingitusega, teine tordiga. Edgar surub külalistel kätt ja uurib, mis nimeks ja kust pärit. Seejärel saab külaline spetsiaalselt avatud uste päeva jaoks trükitud kaarti peale Edgari autogrammi.

«Me armastame teid väga!» ütleb vene keeles väriseval häälel tädi Narvast, käes Savisaare aiast korjatud kaks vahtralehte, mis ilmselt koju suveniiriks võetakse. 

Savisaar tänab.

Proua oli hetkest Hundisilma peremehega niivõrd meeltesegatuses, et ei mäletanud enam, kus välisuks asub. «Siit saab välja,» aitas teda ukse juures liiklust reguleeriv Siret Kotka. 

11:53: Ettevalmistustega on Hundisilmal palju vaeva nähtud, juba paar kilomeetrit enne Edgar Savisaare talu tervitasid külalisi Keskerakonna õhupallid. Inimesi on kohal umbes saja ringis. Talu värava ees pakutakse suppi ja musta leiba.

Metsaalune on autosid täis. 
Metsaalune on autosid täis. Foto: Tiina Kaukvere

Täna toimub Savisaare kodutalus avatud uste päev. Ka on partei teatanud, et läbi viiakse kiriklik riitus talu puhastamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles