Otseülekanne: omavalitsuste ühinemise lood – müüdid ja tegelikkus

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees vahendab teisipäeval otsepildis Märjamaa rahvamajas toimuvat omavalitsuste foorumit, kus arutatakse koos ekspertidega ühinemiste häid ja halbu kogemusi ning ühinemisega seotud müüte, hirme ja õnnestumisi.

Rahandusministeeriumi korraldatav foorum kestab kella 11–17. Üritusele on registreerunud üle saja inimese, kelle seas on nii ühinenud valdade juhte kui ka neid, kes alles alustavad ühinemiskõnelusi. Arutelu modereerib ajakirjanik Lauri Hussar.

FOORUMI KAVA

11.00 Avasõnad

11.05–11.15 Kuidas elab ühinenuna pindalalt Eesti suurim vald? Märjamaa vallavolikogu esimees Urmas Kristal

11.15–11.45 Ühinemiste pikaaegsete nõustajate ühisettekanne. Rivo Noorkõiv, Mikk Lõhmus, Georg Sootla, Kersten Kattai

11.45–12.00 Ühinenud omavalitsuse värskeim näide: Lääne-Saare valla kogemus. Vallavanem Andres Tinno ja ühinemiskoordinaator Koit Kelder

12.00 Arutelu: ühinemise järgse ääremaastumisega seotud hirmud ja müüdid: mis on tegelikult ühinenud kohtades mure, mis ei ole kinnitust leidnud? Kuidas ääremaastumise ohtu ennetada või leevendada – osavallad, teenuskeskused, külavanemad, eri valimisringkonnad, eri piirkondade kokkulepitud esindatus valla juhtimises jne.

13.15–13.45 Kohvipaus

13.45–14 Linna ja rõngasvalla ühinemisest Rapla näitel. Eesti Linnade Liidu tegevjuht Jüri Võigemast

14.00–15.00 Arutelu: mis on muutunud ühinemise järel teenuste valiku ja kvaliteedi ning ametnike pädevuse osas? Mis on elaniku jaoks ühinemisest paranenud?

Arutelu: milliseid tüüpilisi vigu või ka eeskujuväärseid lahendusi on olnud ühinemisläbirääkimistel, ühinemislepingutes, ühinemisjärgse perioodi asjaajamises? Mida õppida seniste ühinemiste praktilise läbiviimise kogemusest?

15.10–15.30 Kohvipaus

15.30–16.15 Kavandatava haldusreformi kava tutvustus. Riigihalduse minister Arto Aas

16.15–16.55 Sõnavõtud

16.55 Arutelu kokkuvõte. Tallinna Ülikooli professor Georg Sootla

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles