Simson Savisaare vastu: keda keskerakondlased esimeheks soovivad?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson ja Edgar Savisaar.
Kadri Simson ja Edgar Savisaar. Foto: Postimees / Õhtuleht / Scanpix / Photoshop

Keskerakonna piirkondades käib tõsine arutelu, kas esitada parteijuhi kandidaadiks Edgar Savisaar või Kadri Simson.

Kollast värvi piirkondades toetatakse Simsonit, sinistes Savisaart, helerohelistes mõlemat (kliki):

Seni kogub Postimees kokku erakonna piirkondade toetusavaldused ja annab neist järk-järgult täieneva ülevaate.

Savisaare toetajad (10. novembri seisuga)

  • Läänemaa (piirkonda esindab 20 saadikut)
  • Viimsi osakond
  • Mustamäe (esindab 39 saadikut)
  • Tartumaa (esindab 34 saadikut)
  • Pirita (esindab 16 saadikut)
  • Põhja-Tallinn (esindab 57 saadikut)
  • Kristiine (esindab 27 saadikut)
  • Haabersti (esindab 29 saadikut)
  • Lasnamäe (esindab 87 saadikut)
  • Võrumaa (esindab 46 saadikut)
  • Jõgevamaa (esindab 58 saadikut)
  • Lääne-Virumaa (esindab 53 saadikut)
  • Järvamaa (esindab 26 saadikut)
  • Viljandimaa (esindab 42 saadikut)

Simsoni toetajad (27. oktoobri seisuga)

  • Pärnumaa (piirkonda esindab 27 saadikut)
  • Pärnu (esindab 28 saadikut)
  • Raplamaa (esindab 20 saadikut)
  • Tartu linn (esindab 38 saadikut)

Toetavad nii Simsonit kui ka Savisaart (6. novembri seisuga)

  • Kohtla-Järve (kokku 30 saadikut)
  • Valgamaa (kokku 35 saadikut)
  • Narva (esindab 32 saadikut)
  • Kohtla-Järve (kokku 30 saadikut)
  • Harjumaa (esindab 68 saadikut)
  • Ida-Virumaa (esindab 38 saadikut)
  • Põlvamaa (esindab 30 saadikut)

13. novembril otsustas Keskerakonna Viljandimaa piirkonna juhatus toetada erakonna esimehe kandidaadina Edgar Savisaart.

6. novembril teatas Keskerakonna Põlvamaa piirkond, et esitab erakonna esimehe kohale nii Kadri Simsoni kui ka Edgar Savisaare.  

Kuigi Edgar Savisaar väitis möödunud pühapäeval saates «Aktuaalne Kaamera. Nädal», et tema toetamisest on juba teada andnud kümmekond piirkonda, selgus esmaspäeval, et Savisaare on üles seadnud vaid Tallinna linnaosad - Pirita, Põhja-Tallinna, Kristiine, Haabersti, Lasnamäe.

Lisaks esitas Savisaare juhatuse esimehe kandidaadiks Keskerakonna Mustamäe piirkond. Juhatuse liikmekandidaatideks esitati lisaks riigikogu liikmed Erki Savisaar, Enn Eesmaa, Mailis Reps, Kadri Simson, Jüri Ratas ja Olga Ivanova; ning Tallinna abilinnapead Eha Võrk ja Taavi Aas.

28. oktoobril otsustas aga Savisaare esimehe kohale esitada ka Keskerakonna Läänemaa piirkonna juhatus.

Samuti otsustas Võrumaa piirkond 29. oktoobri õhtul esimehekandidaadiks esitada just Savisaare. Võru linnavolikogu liige, keskerakondlane Toomas Paur ütles õhtul pärast koosolekut Postimehele, et hääletusel sai Savisaar 6 poolthäält ja 2 vastuhäält. «Võrumaa piirkonna juhatuse koosolekul otsustati seega esimehekandidaadiks esitada Savisaar. Juhatuses on küll üheksa liiget, kuid üks jäi haigeks,» ütles Paur, kelle sõnul arutati kahe kandidaadi, nii Simsoni kui ka Savisaare esitamist.

Kadri Simsonit toetab Keskerakonna Narva piirkond, toetust on lubanud ka Räpina osakond.

Keskerakonna Raplamaa piirkonna esimees Mailis Reps kinnitas, et piirkond otsustas 20. oktoobril, et esitab erakonna esimehe kandidaadiks Kadri Simsoni. «Konsensuslikult otsustasime eile Raplamaal, et nii on.»

Mõlemat kandidaati toetab erakonna Kohtla-Järve piirkond, kust teatati esmaspäeval, et nad esitavad esimehe kandidaadiks nii Simsoni kui Savisaare.

Keskerakonna naiskogu esitas samuti nii Simsoni kui ka Savisaare kandidaatideks. 21. oktoobril toimunud Keskerakonna naiskogu juhatuse koosolekul arutati muude küsimuste hulgas ka kongressile kandidaatide esitamist. Esimehe kandidaatideks otsustati esitada Edgar Savisaar ja Kadri Simson. 

Tuntuimatest Keskerakonna persoonidest on Savisaart lubanud toetada europarlamendi saadik Yana Toom ja riigikogulane Olga Ivanova; Savisaarele on toetust vandunud ka kõik kuus Tallinna abilinnapead - Taavi Aas, Kalle Klandorf, Mihhail Kõlvart, Arvo Sarapuu, Merike Martinson ja Eha Võrk.

Simsoni toetusest on teatanud Keskerakonna omavalitsuskogu esimees ja riigikogu liige Kersti Sarapuu, erakonna juhatuse liige ning riigikogu aseesimees Jüri Ratas ning Keskerakonna Tartu piirkonna juhatuse liige ja Tartu abilinnapea Artjom Suvorov.

Kokku on piirkondi 27 – 15 maakonda, Pärnu, Tartu, Narva ja Kohtla-Järve ning eraldi Tallinna kaheksa linnaosa.

Lasnamäelt kõige rohkem delegaate

Keskerakonna kongressile on oodatud kokku 1092 delegaati, neist 92 on erakonna asutajaliikmed ning 25 noortekogu esindajad, ütles BNSile Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk.

Ülejäänud 975 kohta on jagatud põhimõttel üks esindaja piirkonna 15 liikme kohta. «Piirkonnad jagavad oma mandaadid ise ning üldjuhul lähtutakse sellest, et kongressile lähevad piirkonna juhatuse liikmed, osakondade esimehed, aktiivsemad liikmed,» sõnas Pukk.

Lasnamäe piirkonda esindab kongressil 87, Harjumaa piirkonda 68, Jõgevamaa piirkonda 58, Põhja-Tallinna piirkonda 57 ja Lääne-Virumaa piirkonda 53 delegaati. Võrumaa piirkonda esindab 46, Kesklinna ja Viljandimaa piirkonda kumbagi 42, Mustamäe piirkonda 39 ning Ida-Virumaa ja Tartu piirkonda võrdselt 38 saadikut.

Kongressil esindab Valgamaa piirkonda 35, Tartumaa piirkond 34, Narva piirkonda 32, Nõmme piirkonda 30, Kohtla-Järve ja Põlvamaa piirkonda võrdselt 30 ning Haabersti piirkonda 29 delegaati. Pärnu piirkond saadab kongressile 28, Kristiine ja Pärnumaa piirkond võrdselt 27, Järvamaa 26, Saaremaa 21, Läänemaa 20, Raplamaa 20 ja Pirita 16 delegaati. Kõige vähem saadikud ehk vaid kaks esindab kongressil Hiiumaa piirkonda.

Keskerakonna XV kongress koguneb 29. novembril. Erakonna kongress pidi algselt toimuma augustis, kuid partei esimehe Edgar Savisaare haiguse tõttu lükati see siis edasi. Erakond valib kongressil esimehe, juhatuse, aukohtu esimehe ning revisjonikomisjoni liikmed.

Kongressil annavad tehtust aru erakonna volikogu esimees, fraktsiooni esimees, aukohtu esimees, revisjonikomisjoni esimees ning erakonna eurosaadik. Samuti esineb erakonna esimees poliitilise ettekandega.

Tallinna linnaosavanemate ühisavaldus

Tallinna linnaosavanemad tegid täna ühisavalduse, kus kinnitasid toetust linnapea ametist kõrvaldatud Edgar Savisaare jätkamisele Keskerakonna eesotsas.

Keskerakonda kuuluvad linnaosavanemad kinnitasid partei pressiesindaja teatel, et näevad erakonna esimehena jätkuvalt Savisaart, kelle juhtimisel soovitakse minna kahe aasta pärast peetavatele kohalikele valimistele. Nende sõnul on Tallinn olnud tervele Eestile uuenduslike ideede ja tegude tõttu eeskujuks ning linna on elanike vajadusi arvestatavalt juhitud. 

Samas kinnitasid nad, et Simsoni kandidatuuri esitamine erakonna esimehe kohale on tervitatav ning «täiesti kohatu on selles valguses rääkida mingist lõhest erakonna sees».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles