Kiirsoolatud lõhe (gravlax) sinepikastmega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirsoolatud lõhe (gravlax) sinepikastmega
Kiirsoolatud lõhe (gravlax) sinepikastmega Foto: Jaan Heinmaa

Reis ümber toidumaailma - Norra
2 suuremat nahaga lõhefileed
2 sl teralist meresoola
1 sl suhkrut
1 tl jahvatatud valget pipart
suur peotäis värsket tilli koos mahlaste vartega
 

Sega sool, suhkur ja pipar. Aseta üks fi lee, nahaga külg all, suurele fooliumitükile. Kata poole koguse maitseseguga ja hõõru see tugevasti sisse; riputa peale hakitud till. Maitsesta ka teise fi lee nahata pool ja tõsta alumise peale. Keera foolium kokku ja tõsta pakk piklikusse anumasse. Aseta peale väike raskus, näiteks puust lõikelaud. Lase jahedas maitsestuda vähemalt 12 tundi; tarvita ära hiljemalt 72 tunni jooksul. Puhasta fi leed pintsliga maitseainetest ja lõika imeõhukesteks viiludeks, hoides fileerimisnuga lõikamisel nahaga peaaegu paralleelselt. Serveeri suupisteks koos sinepikastmega või sidruni ja röstsaiaga.
Sinepikastmeks võta kõik ained paar tundi varem toatemperatuurile või kasuta otse külmkapist võetud aineid; majoneesitaoliselt kreemja kastme saavutamiseks on oluline komponentide ühtlane temperatuur. Mikserda kokku esimesed neli ainet ning lisa mikserdamist jätkates peene nirena õli. Hoia suletud anumaga külmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles