Soupe a l’oignon au fromage ehk sibulasupp

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sibulasupp
Sibulasupp Foto: Jaan Heinmaa

3 sl õli + 3 sl võid + 3 sl vett
700 g sibulaid
1 tl suhkrut
1 l vett
2 Knorri veiseliha leemekuubikut
1,5 dl valget lauaveini
soola, purustatud musta pipart
Lisandiks:
4–6 diagonaalselt lõigatud viilu pikka saia
maitsestamiseks õli (ja pool küüslauguküünt)
100 g riivitud juustu, eelistatavalt Gruyère’i
Pinnale:
peenestatud värsket tüümiani
 

Pane õli, või ja vesi paksupõhjalisse keedunõusse, tõsta pliidile madalaks seatud kuumusele. Lõika kooritud sibulad suuremateks tükkideks, seejärel hauta need keedunõus väikesel kuumusel 30 minuti jooksul pruuniks, pehmeks ja magusaks. Lisa vesi, leemekuubikud ja vein ning maitse järgi soola ja pipart; tõsta kuumust ning lase segades keema tõusta. Hauta seejärel kaane all madalal kuumusel 45–60 minutit või isegi kauem.

Vahepeal pruunista õliga ülepintseldatud saiaviilud keskmiselt kuumas ahjus kuival ahjuplaadil. On oluline, et sai oleks mitte ainult pinnalt pruunistunud, vaid ka läbinisti kuiv ja kerge, kuna ainult siis jäävad juustuga kaetud saiaviilud supi pinnale ujuma.

Võta saiad ahjust; soovi korral hõõru viilude pealmine külg poolitatud küüslauguküünega üle. Tõsta ahjukuumus maksimaalsele. Kalla supp madalasse kuumuskindlasse serveerimisanumasse. Jaga saiaviilud supi pinnale, riputa juustuga üle ning tõsta ahjurestile umbes 10 minutiks ehk kuni juust on sulanud ja hakkab mulle ajama. Väldi tugevat pruunistumist, mis teeb juustu mõruks. Võta ahjust, riputa pinnale ürti ning serveeri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles