Rosé veinid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imre Uussaar
Imre Uussaar Foto: toit ja trend

Roosade veinide osakaal
on kasvanud viimase paari
kümnendiga märgatavalt.
Suures osas kindlasti tänu
noorema tarbijaskonna eelistustele,
samas saame osa
sellest ka globaalse soojenemise
kraesse ajada, sest suvel
ei ole rosé’dele vastast.
 

Õigupoolest valmistatakse rosé’sid
samadest viinamarjadest millest
punaseid veinegi. Kõige suurem
erinevus on viinamarjakestade kontakt
virdega. Kestadest eritub veini park- ja
värvaineid, millest tuleneb ka joogi värvus.
Mida pikem kontakt, seda jõulisem värv ja
parkainesisaldus. Mõningal pool Saksamaa
lõunaosas ja ka Šveitsis tehakse aga osasid
rosé’sid õige lihtsalt – segatakse valge ja
kergem punavein kokku. Segujooke kohtab
siiski suhteliselt harva, isegi sealsetel veiniriiulitel.
Kui algselt oli rosé’de valmistamine
rohkem Lõuna-Euroopa riikide pärusmaaks,
siis nüüdseks on poelettidel aina
jõulisemalt esindatud Uue Maailma roosad
veinid. Eks kõik soovivad osa saada populaarsest
suvisest müügiartiklist.

Rosé’de tipuks võib pidada Taveli. See
Prantsusmaal Rhône’i orus asuv piirkond
ongi ainult rosé’de jaoks. Sealseid veine
valmistatakse Grenache’i ja Cinsault’
viinamarjadest. Tulemuseks on üpris täidlane,
ürdine ja piprane rosé, mis sobib suvel
palavaga toidu kõrvaseks, grillitud kalade ja
lihade juurde ning pakub mõnusat maitsekooslust
Vahemere ürdiste toitudega.
Maailmas enim müüdav rosé Mateus
Rosé on pärit Portugalist. Enamik
Portugali roosasid veine on pudeldatud
ümaratesse ja lapikutesse bockbeutel-tüüpi
pudelitesse, mida on poeriiulitel kerge ära
tunda.

Maitse poolest on need veinid kergelt
gaseeritud ja hästi puuviljased. Parematel
on väike mull tekitatud naturaalselt, teistel
n-ö sisse puhutud. Need kergemat sorti
veinid on ideaalsed janukustutajad palavatel
suvepäevadel.

Hispaania veine leidub meie poeriiulitel
mitmeid. Stiililt ja hinnalt erinevaid rosé’sid
tuleb meile eelkõige Hispaania põhjaosast.
Alates kergetest janutõrjujatest kuni suurepäraste
toidukõrvasteni pakub see riik väga
head hinna ja kvaliteedi suhet.
Ka Uue Maailma veinid on Eestis hästi
esindatud ja pole kahtlustki, et nood on
paljude eestlaste südamed võitnud. California
White Zinfandel või n-ö blushwine
on magusasõpradele kindlasti tuntud
mark. Mujalt tulevad rohkem kuivema stiili
esindajad. Rahvusvahelistest on tuntumad
rosé’d valmistatud Merlot’, Cabernet
Sauvignoni ja Shirazi marjadest. Valik on
suur ja ootab proovimist.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles