Kaitseminister Hanso palkas nõunikuks verinoore saarlase

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Hannes Hanso
Kaitseminister Hannes Hanso Foto: Tairo Lutter

Alates oktoobrist täidab kaitseminister Hannes Hanso nõuniku kohuseid Kuressaare linnavolikogu liige, 22-aastane Leet Rauno Lember, kes lubab volikogu töös pealinna kolimisest hoolimata ka edaspidiselt kaasa lüüa.

Leet Rauno Lember kandideeris Sotsiaaldemokraatliku Erakonna nimekirjas koos Hansoga 2013. aasta kohalikel valimistel. Seoses Hanso linnapeaks saamisega määrati ta asendusliikmena 29. novembril 2013. a volikogu koosseisu, kirjutab ajaleht Meie Maa.

Linnakodaniku komisjoni aseesimehe Leet Rauno Lemberi viimase aja üks tähelepanuväärsemaid algatusi oli Kuressaare supelranna juurde treeningpargi ehitamine, mille idee taga oli just tema. Treeningpargi rajamise kulud kandis Kuressaare linnavalitsus ning selle hinnaks kujunes 5795 eurot.

Võttis mõtlemisaega

Septembri keskpaigast kaitseministrina ametis olev Hannes Hanso tegi Lemberile pakkumise asuda vastutusrikkale kaitseministri nõuniku kohale peatselt pärast ministriks saamist.

«Võtsin ikka veidi mõtlemisaega,» rääkis Lember, kelle sõnul tuli pakkumine üpris ootamatult.

«Kuna mul oli piisavalt hea töökoht olemas, ei tulnud otsus väga kergelt,» tõdes noormees, kes enne ministri nõunikuks saamist töötas Kuressaares tegutseva Norra ettevõtte NAS Production kliendihaldurina.

«Pidasime tööandjaga nõu ja leidsime, et uus pakkumine võiks tulla rohkem kasuks,» lisas noormees, kes pealinna elama suundumisele vaatamata lubab edaspidiselt lüüa aktiivselt kaasa nii Kuressaare linnavolikogu töös kui olla tegus ka noortepoliitika valdkonnas. Seoses Roostal aset leidvate riigikaitsekursustega ta neljapäevasel volikogu istungil siiski osaleda ei saa.

Hetkel on kaitseminister Hannes Hansol kaks nõunikku, kellest üks lahkub töölt novembri keskpaigas. Kas Leet Rauno Lember jääb nõuniku ülesandeid täitma üksinda, pole tema enda sõnul veel selge. Seaduse järgi on ministril õigus palgata endale kuni kolm nõunikku.

Lahkuv nõunik Sandra Kamilova teenis ministeeriumi andmeil põhipalgana 1810 eurot, Lemberi töötasu pole veel avalikult välja toodud.

Lemberi suundumine uuele ametikohale tuli eile suure üllatusena mitmele Meie Maaga suhelnud volikogu liikmele.

Volikogus opositsiooni esindava reformierakondlase, endise keskkonnaministri Jaanus Tamkivi sõnul pole kuulumine kohaliku omavalitsuse volikokku ja samaaegselt ka ministeeriumi ametkonda keelatud, küll aga ei või volikogu töös osaleda riigikogu ega valitsuse liikmed.

«Eks ta peab siis otsustama, kuidas ta oma elu- ja töökorralduse teeb,» kommenteeris Tamkivi uudist kuuldes.

Jääb mõistetamatuks

Linnavolinik, kes ei soovinud oma nime avaldamist lehes, pidas nii noore inimese määramist ministri nõunikuks aga täiesti mõistetamatuks. «Ilma hariduseta ja elukogemuseta,» oli volinik hämmingus.

Olgu täpsustuseks öeldud, et Leet Rauno Lember lõpetas Kuressaare gümnaasiumi 2012. aastal, pärast seda on ta õppinud mitmel erialal Kuressaare ametikoolis.

Viimastel kohalikel valimistel Lemberiga koos sotsiaaldemokraatliku erakonna nimekirjas kandideerinud, hetkel volikogu tööst taandunud Lea Kuldsepa sõnul on tegemist igati aktiivse ja ambitsioonika noormehega. Samas avaldas Kuldsepp imestust selle üle, et Eesti riik on endiselt ajas, mil nõunikeks võetaks lihtsalt üks parteisõdur.

«Olen üllatunud. Arvasin, et need ajad, kus ametit hakatakse kõrgemalt tasemelt õppima, on möödas,» arvas ta, lisades, et võiks ju arvata, et tänapäeval oleme riigi arengus sealmaal, kus nõunik võiks osata ka nõu anda.

Kaitseminister Hannes Hansot ei õnnestunud Meie Maal kommentaari saamiseks lehe trükkimineku ajaks tabada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles