Üle 500 Eesti kaitseväelase osaleb NATO suurõppusel Trident Juncture

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Scoutspataljoni võitleja
Scoutspataljoni võitleja Foto: Priit Simson

Üle 500 Eesti kaitseväelase osaleb täna aktiivsesse faasi jõudnud NATO kümnendi suurimal õppusel Trident Juncture 2015.

Eesti kontingendist moodustavad enamuse Scoutspataljoni võitlejad, kes kuuluvad Eesti juhitud Balti pataljoni koos Läti ja Leedu kaitseväelastega. Kolme riigi ühise pataljoni juhtüksuseks on Scoutspataljon.

Lisaks Scoutspataljonile, staabiohvitseridele ning logistikaelemendi võitlejatele osaleb õppusel ka mereväe laevastiku miinijahtija Admiral Cowan koos ligikaudu 40-liikmelise meeskonnaga, mis tegutseb õppusel NATO 1. miinitõrjegrupi koosseisus Vahemerel.

Trident Juncture on suurim NATO õppus peale 2002. aastal korraldatud Strong Resolve'i ja selle eesmärgiks on kontrollida NATO 2016. aasta kiirreageerimisüksuste (Very High Readiness Joint Task Force) valmisolekut. Sellise üksuse loomine lepiti kokku NATO Walesi tippkohtumisel eelmisel aastal.

Trident Juncture on siiani suurim NATO õppus, kuhu Eesti kaitsevägi on oma üksuse saatnud. Eestlastele annab Trident Juncture võimaluse harjutada koostööd nii meie Balti partneritega kui osaleda pataljonisuuruse üksusega NATO kiirreageerimisjõudude raamistikus.

Õppus kestab Hispaanias, Portugalis ja Itaalias 21. oktoobrist 6. novembrini 16 erinevas piirkonnas ning Atlandi ookeanil ja Vahemers. Trident Juncture õppusest võtab osa kokku üle 35 000 inimese, 60 laeva ja 140 õhusõidukit. Lisaks 27-le osalevale NATO liikmesriigile on kohal seitse partnerriiki - Austraalia, Austria, Bosnia, Makedoonia, Rootsi, Soome ja Ukraina ning kaasatud on mitu suurt rahvusvahelist organisatsiooni - Euroopa Liit, Aafrika Liit, OSCE ja Rahvusvaheline Punase Risti Komitee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles