OECD teadusministrid: teadus on uue majanduskasvu allikas

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi
Haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

OECD teadusministrid kiitsid Daejeonis Lõuna-Koreas heaks ühisavalduse, milles rõhutati teaduse ja innovatsiooni keskset rolli maailma majanduskasvu taastamisel ning globaalsete probleemide lahendamisel.

Tähelepanuväärne on see, et sarnane kohtumine toimus viimati 10 aastat tagasi ning et teaduse ja hariduse on oma põhiteemaks võtnud organisatsioon, mis on keskendunud majanduse arengule.

Teadusministrid kinnitasid ühisavalduses, et vaatamata eelarvelistele piirangutele tuleb säilitada investeeringud teadus- ja arendustegevusse.

«Ka Eestis tuleb teadust ja haridust näha peamise arengumootorina ning eelistada neid teistele eelarvekulutustele,» ütles Ligi.

Eesti senised jõupingutused teaduse ja innovatsiooni arendamisel on olnud edukad, mida kinnitab tugev positsioon värskelt avaldatud OECD teaduse, tehnoloogia ja tööstuse edetabeli näitajates.

«Eesti teadusrahastuses on kvaliteedi- ja konkurentsipõhisus osutunud edukaks valikuks,» sõnas Ligi, «kuid meil on võrreldes teiste OECD riikidega vaja tõsta baasfinantseerimist ja seda viisil, mis motiveerib teadusasutuste koostood ettevõtetega. Aga tõusma peab ka ettevõtete arendusvõimekus ja positsioon rahvusvahelises väärtusahelas.»

Arutelus, mis keskendus teadusele tervishoius, jagas Ligi Eesti personaalmeditsiini ja  Geenivaramu arendamise kogemusi. «Eesti patsientide õigusi kaitsev regulatsioon, avalik usaldus ning IT taristu võimalused loovad unikaalse platvormi personaalmeditsiini arendamiseks ning see on pälvinud ka rahvusvahelist tähelepanu,» ütles Ligi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles