Koort: motojõukude ohule tuleb tähelepanu pöörata

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Koort
Erkki Koort Foto: Liis Treimann

Brüsselis toimunud sisejulgeolekualase operatiivkoostöö alalise komitee (COSI) kohtumisel arutati muuhulgas Euroopa Liidus tegutsevate motojõukude seotust kuritegevuse ja narkokaubandusega. Kohtumisel osalenud sisejulgeoleku asekantsler Erkki Koorti sõnul tuleb oluliselt suurendada Euroopa Liidu ülest koostööd, mis välistaks kuritegelike motojõukude muutumist julgeolekuohuks. 

«Eesti motojõukudel pole praegu kuritegelikul maastikul otsustavat rolli, kuid see olukord võib muutuda. Peamiselt Kesk-Euroopas ja Skandinaavias täheldatav motojõukudega seonduv vägivaldsuse ning ka kuritegeliku mõjuvõimu tõusu Eesti klubide puhul pole. Kuid paraku on ka Eesti motojõukude liikmed tegevad narkokaubanduses, ja seda peamiselt Skandinaavia, eelkõige Soome suunal,» lausus asekantsler.

Eesti motoklubidel on head suhted Soomes tegutsevate motojõukude liikmetega. Nende poolt vahendatakse Soome ja mujale Skandinaaviasse peamiselt amfetamiini. Narkootilistest ainetest on motojõukude puhul levitatavad veel kokaiin ning vähesel määral ka narkootilise toimega ravim Subutex.

Koort rõhutab, et turvalisuse seisukohalt on oluline pöörata tähelepanu ka väljaspool Euroopa Liitu tegutsevatele motojõukudele.

«Eestis on viimastel aastatel tegutsema hakanud mitmed peamiselt venekeelsetest liikmetest koosnevat motoklubid, mis omavad kontakte ka Venemaal tegutsevate motoklubidega, näiteks Ukraina kriisis olulist rolli omav motoklubi Night Wolves (Ööhundid). Me ei saa välistada tulevikus Eestis motojõukude kuritegeliku mõjuvõimu mõningat kasvu, arvestades mujal Euroopas toimuvat. Siinkohal osutub oluliseks infovahetus ja koordineeritud tegutsemine äärmuslusele õhutavate provokatsioonide tõkestamisel,» sõnas Koort.

«Eesti positsioonist lähtuvalt on kõige olulisem, et Euroopa kontekstis ei tähendaks sõna «piiriülene» vaid sisepiiride ülest koostööd. Peame keskenduma ka Euroopa Liidu välispiire ületavatele ohtudele. Euroopa jaoks tähendab kindlasti suuremat väljakutset Venemaa motojõugu taoline tugeva struktuuriga riiklikult toetatud rühmitus kui mõni väiksem jõuk kusagil Kesk-Euroopas,» lisas Erkki Koort.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles