10 uudist, mida võiksid teada: neljapäev, 22. oktoober

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Toom ei lepi Narva piirkonna otsusega esitada Simson esimehe kandidaadiks

    Edgar Savisaar ja Yana Toom Keskerakonna kevadisel valimispeol. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

    Keskerakonna esimeest Edgar Savisaart toetav europarlamendi liige ja Ida-Virumaa suurim häältemagnet Yana Toom ei taha leppida sellega, et erakonna Narva piirkonna juhatus esitas erakonna esimehe kandidaadiks praeguse aseesimehe ja riigikogu fraktsiooni juhi Kadri Simsoni, kirjutab ajaleht Põhjarannik.

    OLULIST

    • Narva piirkond oli eelmisel reedel esimene, mis seadis novembri lõpus toimuvaks kongressiks üles Simsoni kandidatuuri.

    • Toom märkis, et austab iga piirkonna õigust nimetada mis tahes ametitesse just neid kandidaate, keda piirkond ise kõige õigemaks peab.

    Valimistsirkusest Keskerakonnas loe postimees.ee-st

  2. Rootsis ründas mõõgaga relvastatud mees kooli, viis inimest sai viga

    Trollhättani kool, kus rünnak toimus. Foto: Scanpix

    Rootsis Trollhättanis ründas mõõgaga relvastatud mees kooli, vähemalt viis inimest sai haavata ja üks ohvritest hukkus.

    OLULIST

    • Üks kooli õpetajatest suri saadud vigastustesse kohapeal ning kahe haavata saanud poisi seisund on raske. Vigastada saanud õpilaste vanus on 11 ja 15 aastat.

    • Kohaliku ajalehe TTELA fotograaf Stefan Benhage sõnul valitses sündmuskohal rünnaku järel täielik kaos, mida iseloomustas üldine segadus ja nutvad õpilased.

    Traagilisest sündmusest Rootsi koolis loe postimees.ee-st

  3. Ringkonnakohus langetab Savisaare ametist kõrvaldamises otsuse reedel

    Ringkonnakohus arutas täna Edgar Savisaare linnapeaametist kõrvaldamise seaduspärasust. Foto: Eero Vabamägi

    Tallinna ringkonnakohus langetab homme otsuse Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare kaitsja kaebuses Harju maakohtu otsusele, millega kõrvaldati Savisaar septembri lõpus Tallinna linnapea ametist.

    OLULIST

    • Kaitsja: Savisaare ametist kõrvaldamine ei aita eeluurimisele kuidagi kaasa.

    • Prokurör: jääb mulje, et kaitsjad taotlevad Savisaare vahistamist

    Kohtulahinguist Savisaare ametist kõrvaldamise osas loe postimees.ee-st

  4. Uber: Eesti on meie üks suuremaid lootusi

    Uber Estonia juht Enn Metsar. Foto: Eero Vabamägi

    Eesti peagi juba pool aastat tegutsenud sõidujagamislahendus Uber on kahtlematult revolutsiooniline, vanu rutiine lõhkuv, uudne, vastuoluline ja kirgi küttev teenus, kuid selle juhid peavad just Eestit ideaalseks kohaks oma uute lahenduste testimisel ning siinset koostööd riigiga äärmiselt oluliseks kogu maailma mastaabis.

    OLULIST

    • Maksuametiga koostöö on alustatud just sel eesmärgil, et ka jagamismajanduses oleks tulude deklareerimine sama lihtne kui mis iganes teisel tööandjal.

    • Eesti statistika ütleb, et 2/3 juhtidest hoiab rakendust sees vähem kui 20 tundi nädalas – seega sõidab veelgi vähem. Linna keskmine Uberi sõiduvahendi ooteaeg on seejuures ligi neli minutit.

    Uberi plaanidest Eestis loe postimees.ee-st

  5. Martinson: kanget alkoholi ei tohiks müüa tööajal

    Söögikohad on seni alkoholi müügipiirangutest pääsenud. Foto: Scanpix

    Tallinna abilinnapea Merike Martinsoni sõnul tuleks piirata alkoholimüüki söögikohtades, näiteks tuleks keelata kangema kraami müük tööajal.

    OLULIST

    • «Kange alkoholi müük kohapeal tarbimiseks peaks olema keelatud tööpäevadel tööaja jooksul, seega lubatud mitte enne tööpäeva lõppu, alates kella 18-19,» pakkus abilinnapea Martinson.

    • Martinson rõhutas, et Tallinn on olnud selles vallas n-ö eesrindlane ja suunanäitaja.

    Viinasõjast pealinnas loe postimees.ee-st

  6. Metsakaamera staari peata laip lebas maantee ääres

    Põdrapulli korjus leidis oma otsa Viljandi ja Kolga-Jaani teest mõnekümne meetri kaugusel raiesmikul. Foto: Mart Kiisküla

    Põhja-Viljandimaal tegutseva Lembitu jahiseltsi mehed leidsid nädala algul Viljandi ja Kolga-Jaani vahelise tee äärest surnuna uhke põdrapulli, kelle toimetamisi nad olid aastaid rajakaameratega jälginud. Leidmise hetkeks oli keegi looma pea koos sarvedega küljest lõiganud ja kaasa viinud.

    OLULIST

    • Nähtavasti läks loom eelmisel nädalavahetusel uitama teisele poole Kolga-Jaani teed, kust algab naabersektsiooni maa. Seal tema eristaatus ei kehtinud.

    • Selleks ajaks, kui naabrimehed ta uue nädala algul avastasid, oli keegi juba noaga korjuse kallal käinud ning ilusa pea koos sarvedega trofeeks kaasa viinud.

    Põdra kuulsusetust lõpust loe postimees.ee-st

  7. Räuskav lapsevanem takistab noore arengut

    Illustratsioon: Martin Perens

    «Õpi mängima!», «Kohtunik seebiks!», «Sööda täpsemalt!», «Löö kõvemini!». Õhtupoolik spordiväljakul. Lapsed mängivad jalgpalli, roheline meeskond kollase vastu. Kõigil on lõbus ning igaüks püüab tegutseda oma võimete piiril. Vahel ei tule kõik välja, mis on noorte puhul igati loomulik. Väljaku ääres seisavad treenerid, kes julgustavad oma meeskonda mängu nautima. Teisel pool platsi kõlavad aga eespool tsiteeritud hüüded. Ristuvad erinevad kasvatamisfilosoofiad ning konfliktis jääb kaotajaks laps. Mida tema valesti tegi? Mitte midagi.

    OLULIST

    • «Kas need lapsevanemad tõesti tahavad, et nende lastest kasvaksid samasugused agressiivsed molkused nagu nad ise?»

    • «Sporti ei ole vaja enam agressiivsust juurde süstida, seda on seal juba niikuinii piisavalt. See, mis toimub võistlusel, on nagu väike mudel meie ühiskonnast.»

    Agressiivsusest trenniplatside veerel loe postimees.ee-st

  8. Ahto Lobjakas: Kanep tuleb seadustada

    Foto: Scanpix

    Eestil puudub toimiv uimastipoliitika: kergeloomulise kanepi tarbijaid represseeritakse, ülihävitavale fentanüülile pole suudetud 15 aastat piiri panna, osutab kolumnist Ahto Lobjakas.

    OLULIST

    • Ometi ei sure Eestis kanepisurma aastas ükski inimene. Kanepisurma lihtsalt pole võimalik surra. Surmav üledoos nõuaks organismilt 40 000 korda rohkem THC (toimeaine) omastamist, kui on vajalik «pilve minekuks».

    • Üks mõtestamisdefitsiidi ohvreid on ravikanep: seaduslik paljudes maades, sealhulgas Põhjalas. Vormiliselt Eestiski, aga ükski arst seda välja kirjutada ei julge, kartes karjääri pärast.

    Ahto Lobjakase kanepilugu loe postimees.ee-st

  9. Tehnikakõrgkooli lektor: teemaksu asemel võiks olla automaks

    Ummik Pärnu maanteel. Foto: Indrek Siitan

    Teede asemel võiks maksustada autosid, leiab Tallinna Tehnikakõrgkooli transporditeaduskonna lektor Sven Andresen.

    OLULIST

    • Ta sõnas, et teemaks täidaks riigikassat ning tuleks tagada, et raha läheks päriselt ka teede parendamisse läheks. «Mina maksustaks ülemäärase võimsusega autod.»

    •  Maksust oleks vabastatud kaupu vedavad autod, sest need on töötamiseks vajalikud. 

    Automaksu ideest loe postimees.ee-st

  10. Lasnamäel tegutseb koerte sarimürgitaja

    Loomakaitsjaid teeb murelikuks see, et tänavalt leitud viinerid on kaetud mustade täppidega, mis nende hinnangul võib olla mürk. Foto: erakogu

    Loomakaitsjad löövad häirekella – Lasnamäel jätkuvad koerte mürgitamise juhtumid, mis algasid tänavu kevadsuvel.

    OLULIST

    • Kannatada saanud koerte omanike lood on üsna sarnased – koer sõi tänaval vedelenud toitu, mis osutus mürgitatuks.

    • «Kui koeraomanikel on alust arvata, et keegi püüab kuritahtlikult koeri mürgitada, siis tuleks tingimata pöörduda politseisse, et oleks võimalik algatada uurimine, infot kontrollida ja leida süüdlased,» soovitas Korpan.

    Lasnamäe sarimürgitajast loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles