Tsahkna erakondade toetusuuringust: praegu tuleb tegeleda hoopis olulisemate küsimustega

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna
Margus Tsahkna Foto: Mihkel Maripuu

Sotsiaalkaitseminister ja Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Margus Tsahkna ütles rahvusringhäälingu tellitud uuringut erakondade toetuse kohta kommenteerides, et hetkel tuleb tegeleda hoopis olulisemate küsimustega kui erakondade populaarsus.

Rahvusringhäälingu tellitud Turu-uuringute ASi küsitlusest selgus, et Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) tõusis 10-protsendise toetusega (septembris kuus protsenti) esmakordselt edestama Isamaa ja Res Publica Liitu ning IRL langes 8-protsendise toetusega esmakordselt selle parlamendikoosseisu toetusedetabeli lõppu.

«Tööd tuleb teha, ent seda mitte toetuse pärast,» kommenteeris Tsahkna, kes viibib hetkel Madridis peetaval Euroopa Rahvapartei kongressil. Ta toonitas, et erakond on säilitanud oma 8-protsendilise toetuse, lihtsalt EKRE toetus kasvas.

«Oleme valitsuses ja lahendada tuleb väga raskeid küsimusi. Põgenikelaine Euroopas, eelarve ja muu oluline. Me teeme oma tööd ja loodetavasti kajastub see kunagi positiivselt ka meie reitingus,» rääkis erakonna esimees.

EKRE toetuse kasvust rääkides nentis Tsahkna, et IRLil ei ole võimalik poliitilist populismi viljeleda, vaid kogu jõud tuleb koondada tõsiste küsimustega tegelemiseks.

«Vaatangi, et laias laastus on opositsioonierakondade toetus tõusnud ja valitsuserakondade oma langenud. Põhiteema on praegu põgenikevool ja siin on väga kerge võtta selliseid n-ö populaarseid positsioone, aga meie peame reaalselt selle küsimusega tegelema ja seda lahendama,» ütles Tsahkna. «Siin ei ole aega reitingut jälgida, vaid peame vaatama, et suudaksime Eesti rahva ja riigina sellest raskest olukorrast välja tulla. Ütlen ausalt, et me ei saa reitingute järgi riigis otsuseid langetada.»

Kui homme toimuksid riigikogu valimised, annaks 27 protsenti valijatest oma hääle Keskerakonnale, mida on küll kaks protsendipunkti vähem kui skandaali eelselt tehtud küsitluses septembris, ent endiselt piisavalt, et jätkata populaarseima erakonnana, kirjutas ERRi uudisteportaal.

Populaarsuselt teisel kohal on Reformierakond 19 protsendi suuruse toetusega, mida on samuti kaks protsendipunkti vähem kui kuu aja eest. Kolmandal-neljandal kohal on võrdse 14-protsendise toetusega Sotsiaaldemokraatlik Erakond ja Vabaerakond, neist sotsiaaldemokraatide toetus langes ühe protsendipunkti võrra, kuid Vabaerakonnal õnnestus suvekuudel langema hakanud toetust kuu varasemaga võrreldes kolm protsendipunkti võrra tõsta.

Konservatiivsete parteide arvestuses möödus Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) Isamaa ja Res Publica Liidust (IRL).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles