Ratas: valitsus sõidab taas omavalitsustest üle

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Peeter Langovits

Viimased valitsuskoalitsioonid on kohaliku tasandi väärtustamise asemel hoopis vähendanud omavalitsuste rahastust ja otsustusõigust, lausus riigikogu aseesimees Jüri Ratas Suure-Jaani vallas konverentsil «Omavalitsus muutuvas maailmas» esinedes.

«Reformierakonna juhitud valitsused on koondanud kogu otsustusõiguse kesktasandile ning suhtuvad kohalikesse omavalitsustesse kui alluvatesse. Samalaadsel ülevalt alla printsiibil soovitakse nüüd läbi viia ka omavalitsuste sundliitmist, mida asjatult haldusreformiks nimetatakse. Sisuline haldusreform peaks suurendama omavalitsuste otsustusõigust, rahastust ja õigusi, mitte pelgalt kaarte ümber joonistama,» selgitas Jüri Ratas.

«Ebademokraatlik ja vastutustundetu on ka omavalitsuste esindusorganite järjepidev ignoreerimine riigieelarve koostamisel. Valitsuskoalitsioon ei arvestanud 2016. aasta riigieelarve läbirääkimistel taas kord omavalitsuste taotlust tulubaasi taastamise ning kohalike teede rahastuse osas. Vastureaktsioonina ei allkirjastanud Eesti Linnade Liit ega Eesti Maaomavalitsuste Liit eelarveläbirääkimiste lõpp-protokolli,» rõhutas Ratas.

«Kahjuks ei peata see koalitsiooni teerulli ning eelarvega liigutakse ikka sama ebaõnnestunud kujul edasi.»

«Tugevate ja jätkusuutlike omavalitsuste kujundamiseks vajame eeskätt põhimõttelist muutust suhtumises ja ka mitmeid muudatusi seadusandluses. Omavalitsusliitude, erakondade ja ekspertide koostöös tuleb koostada uus kohaliku omavalitsuse korralduse seadus. Seejuures tuleb arvestada meie omavalitsuste oluliselt erinevat suurust, asukohta ning võimekust. Samuti tuleb välja töötada eraldi pealinnaseadus, millest on aastaid tulemusetult räägitud,» loetles Jüri Ratas vajalikke samme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles