Soome veteranpoliitik soovitab hakata soome keeles kasutama Viro asemel Eestit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebookis levib pilt Eesti nimest eri keeltes.
Facebookis levib pilt Eesti nimest eri keeltes. Foto: Facebook

Soome veteranpoliitik Paavo Väyrynen avaldas blogipostituses arvamust, et soome keeles võiks lõunanaabrite ametliku nimetusena hakata Viro asemel kasutama Eestit.

Ajalehe Suomenmaa võrguleheküljel ilmunud blogipostituses kirjutab Väyrynen, et eestlased ise kutsuvad riiki Eestiks ning sama nime kasutavad ka teised rahvad, välja arvatud soomlased.

Väyrynen nendib, et Viro ehk Viru on vaid üks Eest maakondadest. Kuigi Soome Kodumaiste keelte keskus on seisukohal, et soome keeles võib riigi nimena kasutada mõlemat varianti, on Väyrynen seisukohal, et soome keeles tuleks lõunanaabrite riigi ametliku nimetusena hakata kasutama sõna Eesti.

Väyrynen toob näiteks Makedoonia ja Kreeka vahelise nimetüli. Mida arvaksid soomlased ise, kui mõnes riigis ei kasutataks Soome kohta mitte nime Finland, vaid näiteks Häme maakonna järgi Tavastlandiks, küsib poliitik.

Väyrynen kirjutab, et alates sellest sügisest on ta Eestiga tihedamalt seotud. Augustis ostis Väyrynen abikaasa Vuokko Tervoneniga ühiselt Pärnus tegutseva hotelli ning asjaajamise hõlbustamiseks registreeris Väyrynen end ka Eesti e-residendiks.

Väyrynen on olnud Soome haridusminister aastatel 1975–1976, tööminister aastatel 1976–1977 ning välisminister aastatel 1977–1982, 1983–1987 ja 1991–1993.

Aastail 1995-2007 oli Väyrynen Euroopa Parlamendi saadik. Mullu valiti ta europarlamenti tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles