Kivirähk: Keskerakond kasutab kriminaalasja eneseõigustuskampaaniaks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsioloog Juhan Kivirähk
Sotsioloog Juhan Kivirähk Foto: Peeter Langovits

EKRE ja Keskerakond on oma tegevust viimasel kuul tugevalt aktiveerinud ning see kajastubki värskes uuringus nende erakondade toetuse kasvuna, selgitas sotsioloog Juhan Kivirähk Turu-uuringute ASist. 

Kivirähki sõnul on värskete tulemuste seas märkimisväärne, et riigikogu opositsioonierakondade summaarne toetus kasvas 51 protsendini, samas kui valitsuskoalitsiooni erakondi toetab kokku vaid 41 protsenti valijatest.

Samuti on tähelepanuväärne EKRE ja Vabaerakonna toetuse kasv ning see, et altkäemaksuskandaal ei langetanud oluliselt Keskerakonna reitingut.

Olulisemate sündmustena, mis erakondade toetusreitinguid praegu mõjutanud on, nimetas Kivirähk Savisaarele kuriteokahtlustuse esitamist, pagulaste vastuvõttu vastustavaid aktsioone ning Eesti-Vene piirileppe esitamist riigikogule ratifitseerimiseks.

IRLi toetus ei ole aga Kivirähki sõnul langenud oluliselt madalamale, kui see on olnud viimastel kuudel.  «Küll aga on tõusnud EKRE toetus neist suuremaks. EKRE ja Vabaerakonna vahel kipub IRLi oma nägu kaduma – valimistest alates on nende põhiteemaks olnud madalapalgaliste maksutagastus, mis nende traditsioonilisele põhivalijale eriti korda ei lähe,» selgitas Kivirähk.

«IRL kandideerib samas sektoris Vabaerakonna ja EKREga. On selge, et rahvuslik-konservatiivsetele valijatele pole meelepärane ei pagulaste tulek Eestisse ega ka Eesti-Vene piirileppe allkirjastamine. IRL valitsuserakonnana peab järgima valitsuskoalitsioonis sõlmitud kokkuleppeid, samas kui EKRE ja Vabaerakond saavad valitsuse poliitikat jõuliselt kritiseerida,» põhjendas ta.

See, et Keskerakonna toetusnumbrid pole Savisaare skandaalist hoolimata eriti langenud, Kivirähki ei üllatanud: «Keskerakond on alati väljastpoolt tulevatele rünnakutele hästi vastu pidanud. Kahtlustuse esitamine Savisaarele oli avalikkuse jaoks sündmus kõige rohkem nädalaks. Pärast seda on jätkunud rutiinsed uurimistoimingud ning teema on avalikkuse jaoks päevakorrast maas.

Samal ajal ekspluateerib Keskerakond seda teemat ise väga edukalt suurejooneliseks ja mahukaks eneseõigustuskampaaniaks (viimane näide – lahtiste uste päev ja puhastusriitus Hundisilmal).

Mitte ilmaasjata ei öelda, et poliitikas pole oluline, kas sinust räägitakse head või halba, tähtis on, et räägitakse. Keskerakond on oktoobris vaieldamatult teiste erakondadega võrreldes rohkem meediatähelepanu keskpunktis olnud,» tõdes Kivirähk.

Ta osutas, et ka EKRE on viimasel ajal selgelt aktiviseerunud: oktoobris jõudis sadadesse tuhandetesse postkastidesse pagulastevastane üleskutse, hiljuti organiseeriti ulatuslik meeleavaldus üle kogu Tallinna. «Arvestades seda, et (nagu küsitlused näitavad) avalik arvamus pagulaste saabumisse eriti hästi ei suhtu, on EKRE toetuse kasv nende aktsioonide toel igati ootuspärane.»

Rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud Turu-uuringute ASi küsitlusest selgus, et praegu on populaarseim Keskerakond 27-protsendise toetusega. Populaarsuselt teisel kohal on Reformierakond 19 protsendi suuruse toetusega ning kolmandal-neljandal kohal on võrdse 14-protsendise toetusega Sotsiaaldemokraatlik Erakond ja Vabaerakond. EKRE tõusis 10-protsendise toetusega (septembris kuus protsenti) esmakordselt edestama Isamaa ja Res Publica Liitu, IRL langes 8-protsendise toetusega esmakordselt selle parlamendikoosseisu toetusedetabeli lõppu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles