Võrus kadunuks jäänud noormehe otsingud pole tulemust andnud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Võrus nädalavahetusel kadunuks jäänud noormeest otsib sadu vabatatlikke, esmaspäeva pärastlõunal kaasas politsei- ja piirivalveamet otsingutele ka lennusalga helikopteri, kuid kadunud 17-aastast Markkust ei ole endiselt leitud.

Esmaspäeva hommikust õhtupoolikuni käis otsinguoperatsioonil osalenud mitmesajaliikmeline meeskond üle mitmed võsarägastikud, mahajäetud hooned, garaažid ja muud kohad. Piirkonnad valiti ühelt poolt selle järgi, kus viimati noormeest nähti ning teisalt jooksvalt laekunud vihjete ja teiste infokildude pinnalt. Ka kopterimeeskond vaatas üle mitmed jõeäärsed alad, kuhu ligipääs jalgsi oli raskendatud, kuid poissi ei ole seni õnnestunud veel leida.

Teisipäeva hommikul otsingutega jätkatakse ning sellega seoses palub politsei otsingutega liituvatel noortel, kelle vanus täisikka ei ulatu, oma vanematele otsingul osalemisest kindlasti teada anda. Ühtlasi palub politsei mõistvat suhtumist, kui noorte osalus otsingutel nende endi ohutuse tagamiseks lõpetatakse. Politsei peab välistama olukorra, kus otsijatest ise otsitavad saaks.

Kes otsingutel oma panuse soovib anda, ei saa ilma soojade riiete, käpikute ning vettpidavate jalanõudeta. Kindlasti on hea omada ka joogivett ning pimeduse peletamiseks tuleks kaasa võtta taskulamp, selga panna helkurvest.

Ühtlasi palub politsei Võru linna ettevõtetel ja eraisikutel, kes omavad valveseadmetena turvakaameraid, vaadata üle 24. oktoobri varahommiku salvestised ning märgates midagi, mis võiks viidata Markkuse võimalikule liikumisteekonnale sellest politseile teada anda.


Markkuse isa: ta on alati oma käikudest teada andnud

Esmaspäeva hommikul kogunes kadunud 17-aastast Markkust otsimas umbes 200 vabatahtlikku, nende seas ka kaitseliitlased ja Kuperjanovi jalaväepataljoni ajateenijad, ütles Lõuna prefektuuri pressiesindaja Postimehele. Kella 12 paiku ühines otsijatega veel hulgaliselt vabatahtlikke. Võrus on Luha tänava pikenduse juurde üles seatud otsingute staap.

Markkuse otsingutega on politsei aktiivselt tegelenud terve nädalavahetuse. Kõiki praeguseks laekunud vihjeid on kontrollitud, kuid paraku ei ole need seni edasiviivat juhtlõnga andnud. Ka on koos Markkuse sõpradega üle vaadatud linna turvakaameratse salvestised, kuid noormeest liikumas nähtud ei ole. Kuna ka tema telefon on välja lülitatud, siis ei ole õnnestunud positsioneerimise kaudu tuvastada tema arvatavat asukohta.

Markkuse isa Marek, kes samuti aktiivselt otsib, ütles päeval Postimehele, et ta ei ole poja asukoha kohta saanud ühtegi vettpidavat vihjet, ehkki nüüdseks on otsimiskuulutustega kaetud kogu Lõuna-Eesti. «Otsimiskuulutused on igal pool üleval. Võrus oli juba laupäeval 40 kuulutust, eile pandi veel 50 juurde ning täna sai neid ka maakonnakeskustesse saadetud,» märkis ta.

Marek tunnistas, et teade poja kadumisest oli šokeeriv, sest poiss ei ole kunagi kadunud olnud ning annab alati vanematele oma käikudest teada. «Hiljuti sai talle üüritud korter Võru linna, kus ta õhtuti koolis käib. Ta on väga iseseisev  ja hoidis samas alati meid kõigega kursis,» ütles isa.

Nii teab ta sedagi, et poeg käis reede õhtul sõpradega väljas ja võib-olla võttis ka pisut napsu. Ent mis juhtus koduteel, seda ei tea tema ega sõbrad.

Viimased päevad on Markkuse vanematele olnud mõistagi rasked. «Täna öösel magasin natuke, pidin unerohtu võtma. Mõlemad naisega,» ütles ta vastuseks küsimusele, kas ta magada on ikka saanud.

Otsingud on olnud väga aktiivsed. Markkuse kadumise ööl tuli teda appi otsima umbes 250 vabatahtlikku. «Eile oli vabatahtlikke sadakond, täna mõnisada,» märkis Marek, kes kõiki häid otsijaid südamest tänab. «Oleme Võrust viie kilomeetri raadiuses kõik teed läbi käinud. Me ei lõpeta enne, kui ta leiame,» lisas ta.


«Otsingud näitavad ilmekalt ühe väikelinna hingesuurust»

Otsinguid juhtiv Võru politseijaoskonna politseimajor Anti Paap ütles, et Markkuse leidmiseks korraldatud otsingud näitavad ilmekalt ühe väikelinna hingesuurust. «Markkust otsivad ühes politseiga sajad kohalikud inimesed: pere, teised lähedased, tema sõbrad, kaugemad koolikaaslased, kodukandi kaitsevägi ja ajateenijad. Nad kõik on abis, et saada selgust, mis Markkusest sai ning miks seniajani koju ei ole pöördunud,» kirjeldas Paap.

«Politsei on läbi viinud väga palju otsinguoperatsioone kadunud inimeste leidmiseks, kuid käimasolev on kindlasti üks nendest, mis pikaks ajaks meelde jääb. Südame teeb ikka väga soojaks, kui näed võrokeste ühist tegutsemist oma kodupaiga poisi leidmiseks. See näitabki väikelinna hingesuurust. Teisalt on mul väga kahju, et me ei ole saanud endiselt lähedastele anda teadmist, kas nende lapsega on kõik korras. Raske on vaadata, kui murest murtud nad on,» rääkis Paap.


Viibis viimati Säästumarketi kaupluse juures

17-aastane Markkus jäi Võrus kadunuks ööl vastu laupäeva. Kesköö paiku oli Markkus suundumas koju, kuid pole sinna seni jõudnud. Viimane teadaolev kontakt Markkusega oli öösel kell 00.30, kui ta viibis Võrus Räpina maanteel Säästumarketi kaupluse juures.

Markkus on 161 sentimeetrit pikk, pruunide lühikeste ju ustega ja kõhnema kehaehitusega. Viimati oli tal seljas pruuni värvi O’Neill kaubamärgi jope, mustad püksid ja sinised Nike’i jalanõud.

Kõigil, kes on kirjeldusele vastavat noormeest pärast südaööd näinud või oskavad anda informatsiooni tema praeguse asukoha kohta, palutakse sellest teada anda hädaabinumbril 112.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles