Viis liiklusregistri eksamineerijat said kuriteokahtlustuse

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklusregistri Mustamäe büroo
Liiklusregistri Mustamäe büroo Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo pidas neljapäeval kinni viis maanteeameti liiklusregistri Tallinna büroo eksamineerijat, kellest neli võtsid kahtlustuse kohaselt sõidueksami tegijatelt korduvalt altkäemaksu.

Üht eksamineerijat kahtlustatakse Põhja ringkonnaprokuratuuri teatel altkäemaksu vahendamises. Lisaks peeti kinni kaks maanteeametis mittetöötanud inimest, kes said samuti altkäemaksu vahendamise kahtlustuse. Ühe vahendaja võttis kohus prokuratuuri taotlusel vahi alla.

Põhja ringkonnaprokurör Kristiina Savtšenkova selgitas, et altkäemaksu võtmine avalikus sektoris ei saa olla aktsepteeritav ning eriti kahetsusväärne on see, kui altkäemaksu eest on antud auto juhtimisõigus inimestele, kelle oskused ei ole sõiduki juhtimiseks piisavad. Sellise hoolimatu käitumisega on tema sõnul ohtu seatud kõik liikluses osalejad.

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo juhi Mati Ombleri sõnul on uuritav korruptsioonijuhtum ulatuslik ja süsteemne. «Korruptsioon riigiasutustes on kuriteoliik, mis õõnestab nii inimeste turvatunnet kui ka usaldust Eesti riigi toimimise vastu. Seetõttu pöörab politsei korruptsioonijuhtumitele avalikus sektoris olulist tähelepanu ning palub inimestel sellistest ilmingutest teada anda,» rääkis ta.

Maanteeameti peadirektor Priit Sauk ütles pressiteates, et selline käitumine maanteeametis on absoluutselt vastuvõetamatu. «Me teeme kõik, et ebaausad inimesed organisatsioonis üles leida ja üheselt – nende koht ei ole siin. Tänan väga politseid koostöö eest,» lisas ta.

Mõnisada eurot

«Hetkel saame rääkida seda, et sõidueksamile mineja pidi andma paarsada-kolmsada eurot ühe korra eest,» selgitas keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo juht Mati Ombler «Aktuaalses kaameras», vahendas ERRi uudisteportaal.

«Neid inimesi, kellelt võeti [altkäemaksu], oli mitmeid, täpsest numbrist on täna vara rääkida,» lisas Ombler.

Mõningad altkäemaksu võtmise episoodid toimusid sellest aastast varem ja kokku oli kuriteoepisoode üle kümne. Altkäemaksuga ostetud juhilubade osas tuleb politsei ja prokuratuuri hinnangul võtta seisukoht maanteeametil.

Korruptsioonikuritegude büroo kutsub kõiki inimesi, kes on juhiloa eksamil pidanud maksma altkäemaksu, teatama sellest korruptsiooni vihjetelefonil 612 3657 või e-posti aadressil korruptsioonivihje@politsei.ee.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viib läbi keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo ja juhib Põhja ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles