Euroopa omavalitsuskogu soovitab Tallinnale eristaatust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Euroopa Regionaalsete ja Kohalike Omavalitsuste Kongress (CLRAE) andis Eestile rea soovitusi kohalike omavalitsuste autonoomia suurendamiseks. Tallinna linnapea tõlgendas neid kui ebatavaliselt teravas toonis sõnastatud seisukohti ja kutsus kokku erakorralise omavalitsusfoorumi.

CLRAE delegatsioon leidis, et kohalik demokraatia Eestis on võrreldes viimase läbiviidud monitooringuga paranenud, teisalt oli ka teemasid, mida nende hinnangul peaks Eesti ümber korraldama.

Näiteks leiti raportis, et kuigi valitsus ei konsulteerinud majanduskriisi ajal enne kärbete tegemist kohalike omavalitsustega piisavalt, ei rikkunud Eesti riik kärpeid tehes ja omavalitsuste ülesandeid vähendades harta artikleid. «KOVidele ei pandud ebaproportsionaalseid koormisi, st nende tulud ei langenud ebaproportsionaalselt võrrelduna riigi tulude langusega,» sõnas regionaalminister Siim Kiisler.

Üks soovitus puudutab spetsiaalse fondi loomist eriti raskes olukorras olevate omavalitsuste toetamiseks. Kiisleri sõnul on see soovitus juba täidetud ning vastavad meetmed on olemas olnud kogu kriisiperioodi jooksul.

Kongress kordab juba 2000. aastal antud soovitust suurendada omavalitsustele mineva raha proportsiooni riigi kogukuludest. Kiisler tõdes, et see on olnud pidevalt läbirääkimiste küsimus. «Tegelikult ei ole küsimus selles, kui palju saavad raha omavalitsused, vaid selles, milliseid teenuseid kodanikule pakutakse.» Ta rõhutas, et omavalitsuste tulude kasv saab toimuda kas mõne teise teenuse või maksumaksja rahakoti arvelt.

«Riigi kogukulude suurendamist maksude tõstmise abil ma kindlasti õigeks ei pea. See puudutab ka uute kohalike maksude sisseviimist,» jäi Kiisler kindlaks. Tema hinnangul on mitmetel omavalitsustel ka praegu arenguruumi vajalike teenuste paremaks pakkumiseks, «seda nii propagandalehtede väljaandmise lõpetamise kui ka ülesannete ühise täitmise ja ühinemise kaudu».

Kongress soovitas jätkuvalt anda Tallinnale kui pealinnale eristaatus. «Seni pole veel keegi suutnud välja pakkuda, mis peaks selle seaduse sisu ja reaalne kasu olema,» kostis selle peale regionaalminister.

Savisaar peab teravaks kriitikaks valitsusele

Tallinna linnapea Edgar Savisaar teatas, et linn kutsub seoses valitsusepoolse Euroopa omavalitsusharta jämeda rikkumisega kokku erakorralise omavalitsusfoorumi, mis hakkab kongressi tõstatatud küsimusi arutama.

«Valitsus on juba aastaid ja uskumatu ülbusega rikkunud ning mitte millekski pidanud Eesti kohalike omavalitsuste õigusi,» lausus Savisaar, viidates raportile, mis tema sõnul on «ebatavaliselt teravas toonis sõnastatud seisukohad Eesti riigile».

Savisaar avaldas lootust, et tänases Ansipi võimuliidus leiduks vaatamata alanud valimiskampaaniale siiski riigimehelikkust arvestada Euroopa kriitikaga ning suudetaks oma jämedad vead lähikuudel parandada.

«Eks ilu on ikka vaataja silmades ja on loomulik, et Savisaar seda raportit just nii tõlgendada soovib. Kuidagi tuleb ju riigiga kohtuskäimisi ja Euroopas kaebamas käimist õigustada,» kommenteeris Savisaare juttu regionaalminister.

Kiisleri sõnul töötabki CLRAE pidevalt välja soovitusi kohalikele omavalitsustele ja liikmesriikide valitsustele. «CLRAE soovitust ei saa kindlasti pidada Eesti riigi suhtes teravaks sõnavõtuks. Tegemist on tavapärase administratiivse protseduuriga,» sõnas Kiisler, lisades, et soovitusi tuleb kindlasti vaadata koos selgitavate märkustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles