Poola leht: käsk Balti riikide kaitseks tuleb Hollandist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO lipp.
NATO lipp. Foto: SCANPIX

NATOs välja töötatud Poola ja Balti riikide kaitseplaani järgi annab rünnaku korral käsu kaitseoperatsiooni alustamiseks Hollandis asuv Brunssumi ühendväejuhatus, kirjutab Poola ajaleht Gazeta Wyborcza viitega mitteametlikele allikatele.

Hollandis Brunssumis asetsev väejuhatus on üks kolmest NATO operatiivtasandi väejuhatusest, mille peamine ülesanne on Afganistani rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude ISAF tegevuse pikaajaline planeerimine. Muuhulgas koordineerib väejuhatus Balti õhuturbe missiooni ning kuni käesoleva aasta lõpuni vastutab Brunssum NATO kiirreageerimisjõudude rotatsiooni valmisoleku eest.

Gazeta Wyborcza andmetel valmis NATO detailne plaan Poola kaitsmiseks rünnaku korral septembris, kuid Balti riikide kaitseplaanist on praeguseks valminud esialgne versioon.

Poolat kaitseb kümme diviisi

Leht kirjutab, et Poola ründamise korral on riigi kaitseks ette nähtud kümme diviisi, nende seas neli Poola diviisi. Lisaks tulevad rünnaku korral Poolale appi lääneriikide sõjajõud, teiste seas Briti, Saksamaa ja Ameerika Ühendriikide sõdurid.

Gazeta Wyborcza allika andmetel on peamine koht liitlaste vastuvõtmiseks Swinoujscie sadam, mis on praegu ümberehitamisel, et see suudaks vastu võtta kuni 200 meetri pikkuseid ja üle kümnemeetrise süvisega laevu.

Gazeta Wyborcza märkis, et Poola ja Balti riikide ründamise korral võib olla nende riikide kaitseks ette nähtud ka NATO kiirreageerimisjõud NRF.

Poola kaitseminister Bogdan Klich ütles reedel uudisteagentuurile PAP, et NATO kaitseplaan Poola kaitseks on valminud, kuid ta keeldus seda kommenteerimast. Klichi sõnul ei ole ühelgi poliitikul õigust kommenteerida NATO kaitseplaane. Minister välistas võimaluse, et Gazeta Wyborczas reedel ilmunud andmed Poola ja Balti riikide kaitseplaanide kohta oleks lekkinud Poola kaitseministeeriumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles