Pauluse protsessi kohtunik jäi taandamata

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ehkki üks Assar Pauluse väidetava jõugu protsessi kaitsja soovis kohtuniku Piret Liivo taandamist, ei pidanud Harju maakohus seda põhjendatuks.

Kohtukoosseis otsutas, et Piret Liivo suhtes esitatud taandamistaotlus tuleb jätta rahuldamata.  Kohus selgitas, et  kohtunik Piret Liivol oli õigus eeldada, et 23. oktoobril on istungil kohal kaitsja Sven Sillar süüdistatavate kaitseõigusi tagamas. Sven Sillar ei olnud 23. oktoobriks andnud kohtule teada, et teda asendab Sirje Must. Puudus ka süüdistatavate kinnitus, kas nad on asenduskaitsjaga nõus. Kohtul on õigus eeldada, et asenduskaitsja volitused on tähtajalised.  Kohus kinnitas, et ei saa ette heita, et Liivo täidab kohustust kontrollida kaitse volitust. Kohtu kinnitusel on Liivo olnud objektiivne ja erapooletu.

Advokaat Sirje Must esitas reedel taotluse Assar Pauluse väidetava jõugu kriminaalmenetluse kohtuniku Piret Liivo taandamseks, kuna Musta hinnangul ei ole kohtunik erapooletu.

Harju maakohtu kinnitusel pidi reedene istung katki jääma, kuna advokaat Sirje Mustal puudusid süüdistatava Andres Vaigu asenduskaitsja volitused. Kohtu kinnitusel oli esindusvolitus olemas neljapäevasel istungil, kus Must samuti Vaigu kaitsjat asendas. Reedel Mustal volitust ei olnud ja kohus kohustas Vaigu kaitsjat Sven Sillarit istungile tulema.

Seepeale esitas Must taotluse kohtuniku taandamiseks, sest ta leidis, et kohus ei ole erapooletu.

Must ütles Postimehele, et tema hinnangul asus kohtunik otseselt ründama tema isikut. «Mina olen enda teada käitunud nii, nagu seadus kohustab. Olen asendusadvokaadiks ühele kolleegile, kes seda soovis ja kohus on seda ka varasemalt aktsepteerinud,» selgitas Must, kelle hinnangul oli reedene arupärimine suunatud otseselt tema isiku vastu ja talle tundus, et teda ei soovita kohtusaali.

«Kohus leidis, et põhikaitsja ei olnud kohtule esitanud kirjalikku taotlust või teavitust asenduskaitsja kohta,» täpsustas Must, kes lisas, et tema sõnul seadus selleks ei kohusta.

Mahukas kriminaalasjas süüdistatakse kolme meest kuritegeliku ühenduse juhtimises ja 18 meest ning ühte naist kuritegelikku ühendusse kuulumises. Kokku on süüdistuse saanud 26 inimest ja kaks ettevõtet. Neil kõigil on kokku üle 20 advokaadi. Ükski kohtualune end süüdi ei tunnistanud.

Vaiku süüdistatakse jõugu juhtimises, inimkaubanduses, rahapesus, dokumendi võltsimises ja selle kasutamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles