Pauluse väidetava jõugu istung kuulutati kinniseks

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harju maakohtus jätkub Assar Pauluse väidetava jõugu kohtuprotsess. Fotol Andres Vaik ja tema asenduskaitsja Sirje Must.
Harju maakohtus jätkub Assar Pauluse väidetava jõugu kohtuprotsess. Fotol Andres Vaik ja tema asenduskaitsja Sirje Must. Foto: Mihkel Maripuu

Tänane Assar Pauluse istung võttis mõnevõrra üllatava pöörde, kui prokurör, kes seni oli soovinud, et suure avaliku huviga istung oleks avalik, taotles selle osaliselt kinniseks kuulutamist.

Nimelt soovis riigiprokurör Kati Reitsak kaitsta väidetavat inimkaubanduse ohvrit, kes hakkas tunnistusi andma. Süüdistuste kohaselt pidasid väidetava jõugu liikmed Andres Vaik ja Rainar Soo kannatanut nö. orjana. Kannatanule on süüdistuste kohaselt tekitatud Andres Vaigu poolt raske tervisekahjustus.

Kohus kuulutas istungi kannatanu kaitseks kinniseks tema tunnistuse andmise ajaks.

Kannatanu esindaja Maarika Pähklemäe sõnul kardab kannatanu ka oma elu pärast, teda olevat ähvardatud. Pähklemäe heitis ette, et kaitsjad on ülekuulamisprotsessi muutnud kannatanule piinarikkamaks seda erinevate taotlustega venitades.

Päeva esimesel poolel vajas kannatanu ka arstiabi ega saanud tunnistusi anda, kuid pärastlõunal jätkus istung kannatanu kuulamisega.

Kaitsjad kannatanu osas protsessi kinniseks kuulutamisega mõistagi nõus ei olnud. Näiteks protestis selle vastu ka Assar Pauluse kaitsja Küllike Namm, kes ei näinud selleks seadluslikku alust.

Süüdistavad tunnistaja mõjutamises

Möödunud neljapäeval andis kannatanu Liivalaia kohtumajas teistest eraldatuna tunnistusi. Kohtusaali kuvati kaamerapilt, mille peale protestisid kaitsjad, et neile tundus, et kaamera taga antakse kannatanule juhiseid vastuste andmiseks.

«Teate mis, need vastused kattusid sõna-sõnalt ütlustega, mille kannatanu oli andnud 2014. aasta kevadel toimunud ülekuulamistel,» väitis  näiteks Vaigu asenduskaitsja Sirje Must Postimehele. «Sõnade nii täpne kokkulangevus pole lihtsalt usutav.»

Kohus kontrollis asja ja teatas, et kannatanuga samas ruumis viibib vaid teda toetav psühhoterapeut. Lisaks olevat kohtuhoones ka Tiigi kohtusse toimetamisega seotud tunnistajakaitse programmi töötajad politseist.

Must aga lisas, et nägi istungi lõunavaheajal Liivalaia kohtuhoonest lahkumas Lõuna prefektuuri kriminaaltalituse juhti Ain Balderit, kes oli samas asjas kannatanu üle kuulanud.

«Tunnen Balderit aastakümneid  juba ja mul tekkis põhjendatud kahtlus, miks ta lõunapausi ajal siit kohtumajast lahkus. See torkas silma,» selgitas Must kohtus ka täna.

Reedene istung jäi sisuliselt ära, kuna kohtu hinnangul puudusid advokaat Sirje Mustal süüdistatava Andres Vaigu asenduskaitsja volitused. Seepeale taotles Must kohtuniku taandamist, sest kohtunik olevat tema suhtes vaenulik.

Istung jätkus täna, kuid esimesel poolel asja sisulise arutamiseni jälle ei jõutud. Esmalt andis kohus teada, et ei rahulda Musta taotlust taandada protsessi kohtunik Piret Liivo. Kohtukoosseisu hinnangul on tegemist objektiivse kohtunikuga.

Seejärel sisustasid aja peaasjalikult kaitsjate sõnavõtud ja taotlused. Kaitsjaid on protsessil kokku 23.

Samuti taotles prokurör kannatanu ütluste andmise ajaks istungi kinniseks kuulutamist ja Pähklemäe soovis veenduda, millises seisu on arstiabi vajanud kannatanu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles