Mikser rassistlikest rünnakutest: tahaksin nördimusest ja piinlikkusest maa alla vajuda

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Tairo Lutter / Postimees

Endine kaitseminister Sven Mikser ütles rassistlikke rünnakuid tumedanahaliste NATO sõdurite pihta kommenteerides, et ta tahaks nördimusest ja piinlikkusest maa alla vajuda.

«Rassistid solvavad ja ründavad Tallinna tänavail Eestit kaitsma saabunud liitlassõdureid nende nahavärvi tõttu! Inimesed, kes langevad nii madalale, ei ole Eesti rahvuslased. Ma leian, et sellised inimesed ei vääri üldse eestlase nime, sest nad on meie maale ja rahvale häbiks!» kirjutab Mikser Facebookis.

«On Eesti riigi väärikuse küsimus, et iga rassistlik solvang ja rünnak saaks täie põhjalikkusega uuritud ja ründajad seaduse täie rangusega karistatud. Olgu siis ohvriteks liitlassõdurid, turistid, kohalikud elanikud või Eestis varjupaika otsivad sõjapõgenikud. Rassism on talumatu.»

Mikseri sõnul on õigustamatu ka vihakõne. «Ässitaja kannab kaassüüd ja peab kandma ka seaduse ees vastutust. Alaväärsuskompleksides vaevlevaid ja psüühiliselt nõrku inimesi on võimalik tõugata vihakuritegudele, sisendades neile, et «kui on must, näita ust» või et «valge rass on ohus». Tegu, mis on olemuslikult jälk ja vääritu, hakkab sellisele inimesele äkki tunduma õilsa ja rahvuslikuna,» märkis Mikser.

«Meie liitlased - ükskõik, milline on nende nahavärv -, ei tule kaitsma rassiste ja ksenofoobe. Ei peagi tulema.

«Ja kui selline jätis on oma vihakuritöö toime pannud, siis pöörab ässitaja oma punaseks värvitud pea kõrvale ja on vait. Või kukub koguni pahandama selle üle, miks ei räägita hoopis mõnest teisest pahateost, mille keegi pagulane olevat kuulu järgi Rootsis või Saksamaal toime pannud,» lisas endine kaitseminister.

Sallimatuse levik ja sellest tulenev mainekadu on Mikseri sõnul Eestile täna suurim vahetu julgeolekuoht. «Meie liitlassuhted rajanevad ühistele demokraatlikele väärtustele. Rassism on nende väärtuste vastand. Meie liitlased - ükskõik, milline on nende nahavärv -, ei tule kaitsma rassiste ja ksenofoobe. Ei peagi tulema. On meie asi olla selle väärilised, et meid tahetaks kaitsta ja aidata. Rassistlik rünnak on ühemõtteliselt vihakuritegu. See on ka kuritegu Eesti riikluse vastu,» leidis ta.

Õhuväe ülem kolonel Jaak Tarien kirjeldas täna sotsiaalmeedias, et tal on häbi kaasmaalaste pärast, kes solvavad meid kaitsma tulnud tumedanahalisi NATO sõdureid.

Loe lisaks:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles