Koort: dokumendiäri paljastamine toob PPAs ümberkorraldused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseministeeriumi julgeolekupoliitika asekantsler Erkki Koort.
Siseministeeriumi julgeolekupoliitika asekantsler Erkki Koort. Foto: Liis Treimann

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) teeb kindlasti oma järeldused dokumendiäri ajanud jõugu paljastamisest, samuti seisavad ametkonnas ees ümberkorraldused, ütles siseministeeriumi sisejulgeolekupoliitika asekantsler Erkki Koort.

«Olen kindel, et ametis tehakse vajalikud ümberkorraldused ning põhjused, miks dokumentidega äritsejad tegutseda said, leitakse ja likvideeritakse,» rääkis Koort neljapäeval BNS-ile.

Koort ei osanud veel kommenteerida, kes 12-liikmelise jõugu abil ebaseaduslikult Eesti dokumente said, kuid kinnitas, et PPA selgitab välja, kes need inimesed on. Seni ei saa ka täpsemalt hinnata, millist sisejulgeolekuohtu selline tegevus Eestile võis põhjustada, märkis asekantsler.

«President Toomas Hendrik Ilves on öelnud, et Eesti sisejulgeolekut tagavad struktuurid on väga õhukeseks hööveldatud ning osalt kinnitab seda ka äsja paljastatud dokumendiäri jõuk," märkis Koort. "Hea on aga see, et suutsime kurjategijad tabada,» lisas Koort.

Siseministeeriumi asekantsler juhtis tähelepanu ka sellele, et 12-liikmelisest jõugust neli PPA-s töötanud ametnikku on kõik pärit kodakondsus- ja migratsiooniameti struktuuridest, mis reformide käigus PPAga liideti.

Politsei pidas teisipäeval kinni 12 inimest, keda kahtlustatakse seadusevastaselt riiklike dokumentide väljastamises. Eeluurimisel kogutud andmete järgi said tellijad kahtlustatavate kaudu erinevaid riiklikke dokumente nagu elamislube, haridust tõendavaid dokumente, keeleeksami tulemusi, kodakondsuse saamise aluseks olevaid dokumente, arstitõendeid. Selleks kasutati muuhulgas võltsimist, valeandmete esitamist ning valeidentiteediga esinenud kaasosalisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles