Michal asus Urve Palot kaitsma

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandus- ja taristuminister Kristen Michal
Majandus- ja taristuminister Kristen Michal Foto: Sander Ilvest

Majandus- ja taristuminister Kristen Michal asus endise ministri Urve Palo kaitsele, öeldes, et ettevõtjate eest seismine on ministrite töö. Kuidas seda teha, on juba aga ministri isiklik valik.

«Ettevõtjate eest seismine, nagu nende poolsed pöördumised ja kontaktid, on tavaline. See on ministri töö ja siin võtaks ma Urve Palot kaitsta,» ütles Michal Postimehele.

«Tavaliselt on riigipiire ületavad probleemid üldisemad ja seotud suurema pildiga, näiteks riigi üldise kinnitusega kellegi usaldusväärsuse osas või tunnetatud ebaõiglusega mujal esinenud asjaajamises. Euroopa Liidu liikmesriigi kohtuotsuse mõjutamist või muutmist ei ole keegi eeldanud ja loodan, ei saa keegi ka eeldada,» täpsustas ta samas.

«Asja sisu ja sekkumise osas, eriti poliitiliselt tundlikel juhtudel saab minister ise oma valiku teha. Antud juhtumit ei muuda ju tähelepanuväärseks fakt, et minister kaitses ettevõtjat, vaid valik ettevõtja, seose ja viisi osas, kuidas seda püüti teha,» osutas Michal.

«Eelmine kord, kui mainisin tagasihoidlikult, et käituksin kolleegist mõneti erinevalt, sain kuulda, et kuidas see olla alatu isiklik rünnak. Tean, et ka ütlemata oskab nutikas avalikkus sellele juhtumile hinnangu anda.»

Michal kinnitas aga, et pean ettevõtjate eest seismist valimistel saadud mandaadi üheks osaks ja töökirjeldusse kuuluvaks. «Viis, kuidas seda teha, on ministri valida, oma kirjadele kirjutab ta ikka ise alla. Vahel piisab ka ametnikele ütlemisest, et hea kolleeg, ära palun too seda uut ja väga lahedat seitsmeleheküljelist aruandevormi ettevõtjatele, siit majast see minu allkirjaga teele ei asu ja muuseas alati oleme sõbralikult kokkuleppele saanud,» tõi ta näite.

Põhjuseks, miks Palo saadetud kirja pole dokumendiregistris, pidas Michal, et see polnud sinna lihtsalt saadetudki. «Kirja registrisse saamine, kui kirjutatakse oma e-maililt, on vist ministri ja ametnike kokkulepe. Arvan, et kadunud polnud midagi, asjad niisama ei kao. Oletan, et seda lihtsalt ei olnud sinna suunatud.»

Michal poleks Leedu kolleegile vene keeles kirjutanud. Ta ütles, et Euroopa Liidu ministritele kirjutatakse ikka euroliidu ametlikes keeltes. «Leedu kolleegile on kindlasti lugupidav ja kohane kirjutada nii inglise kui leedu keeles, küllap väikse üllatusena isegi eesti keeles. Vene keeles saavad olla ikka Vene Föderatsiooni minevad kirjad või kasvõi meie ametisiku volitused meie esindamiseks mõnes valdkonnas. Euroopa Liidu ametlike keelte hulka vene keel lihtsalt ei kuulu, muud miskit,» osutas ta.

Sel suvel saatis majandusministri ametis olnud Urve Palo oma Leedu kolleegile kirja, milles palus kaaluda sotside suurrahastaja, erakonna esimehe Jevgeni Ossinovski isa Oleg Ossinovski ettevõtet Skinest Baltija UAB ähvardava 2,5 miljoni euro suuruse kahjunõude ülevaatamist. Kui üldjuhul on ettevõtjatele toetust paluvad kirjad diplomaatilised ja üldsõnalised, siis Palo veidi üle ühe lehekülje kulgev kiri on aga detailirohke ja väga spetsiifiline. Samuti on see venekeelne, ehkki enamasti on ametlikuks suhtluskeeleks eri riikide ministrite vahel kujunenud inglise keel. Samuti on märkimisväärne, et majandusministeeriumi ametlikus dokumendiregistris pole see talletunud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles