10 uudist, mida võiksid teada: neljapäev, 29. oktoober

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pirje Tumm
  1. Riiklik lennufirma läheb igal juhul erakätesse

    Ahti Kuningas. Foto: Toomas Tatar

    Ükskõik, kas Estonian Airi otsus tuleb positiivne või negatiivne, siis täiesti riiklikku lennufirmat pikemas plaanis Eestisse ei teki.

    OLULIST

    • Käesoleva aasta riigieelarvesse oli planeeritud vahendid Estonian Airi kapitaliseerimiseks, mille arvelt maksta tagasi riigi poolt lennufirmale antud laen.

    • Positiivse otsuse korral saab Estonian Airi liita uude Nordic Aviation Gruppi ning vastava kapitaliga see laenu tagasimakse teha.

    Riikliku lennufirma saatusest loe postimees.ee-st

  2. Tallinna tähtsaim kaubamaja ehitatakse kaks ja pool korda suuremaks

    Tallinna Kaubamaja tegevdirektor Erkki Laugus. Foto: Tairo Lutter

    Tallinna Kaubamaja Grupp teatas eile börsile, et kuulutab koos Eesti Arhitektide Liiduga välja konkursi Kaubamaja ümberehitamiseks Euroopa suurlinnadele võrdväärselt esinduslikuks ärikeskuseks.

    OLULIST

    • Uuendusega soovitakse saavutada tulemus, mida saab võrrelda Euroopa pealinnade kuulsate kaubamajade, Londoni Harrodsi, Pariisi Lafayette’i või Berliini KaDeWe-ga.

    • Kaubamaja ärikvartalile kehtib praegu kaks detailplaneeringut, mis lubavad ehitada Rävala puiestee poolse osa senisest kõrgemaks, ülejäänud hoonestus peab säilima ligikaudu senise kõrgusega.

    Tallinna kaubamaja saatusest loe postimees.ee-st

  3. Kuidas iseloomustatakse kuriteokahtlustuse saanud eksamineerijaid?

    Riikliku sõidueksami auto. Foto: Tairo Lutter

    Möödunud nädalal tuli avalikuks, et viis maanteeameti Põhja regiooni eksamineerijat on kahtlustuste kohaselt osalenud altkäemaksuskeemis. Kuidas kirjeldavad neid inimesed, kes on sõidueksamit just nende juurde sattunud tegema?

    OLULIST

    •  Kuriteokahtlustuse saanud eksamineerijat Jaaku* iseloomustatakse foorumis pigem rangena. «Esimene eksaminaator oli Jaak, kes pistis kisama minu peale, et olen ebaviisakas, et ma suitsu tegin enne eksamit.»

    • Kuriteokahtlustuse sai ka Malle, keda kirjeldatakse foorumites paraja närvipuntrana. «Esimene kord oli isegi normaalne, naersin ja värki ja isegi nõustusin sellega et ta mind läbi kukutas aga no täna ta oli mingi eriti närviline!»

    Kuriteokahtlusega eksamineerijatest loe postimees.ee-st

  4. 23 sõidutunniga juhiluba tasku – peaaegu võimatu

    Õppesõit. Foto: Martin Ilustrumm

    Kohustusliku 23 sõidutunniga saavad juhiloa kätte ainult tõelised talendid, räägivad kogenud sõiduõpetajad. Uurisime, kuidas võimalikult kindlalt ja vähese vaevaga juhiluba siiski kätte saada.

    OLULIST

    • Kohustuslike sõidutundidega saavad hakkama kümme või vähem protsenti kõigist õpilastest, kel on tõenäoliselt loomulik anne, kinnitab üks sõiduõpetajatest.

    • Nii autokoolid kui ka maanteeamet soovitavad võtta endale juhendaja, kellega koos on võimalik sõidupraktikat kinnistada, ilma et peaks sõiduõpetajaga kalleid lisatunde võtma.

    Sõidueksami tegemisest ja selleks valmistumisest loe postimees.ee-st

  5. Pedofiil ei halastanud kaheaastaselegi

    Eesti politseis kasutusel olevad anatoomilised nukud aitavad väärkoheldud lastel korrakaitsjatele juhtunut kirjeldada. Foto: Peeter Langovits

    Viimastel nädalatel on Pärnu maakohtu ees seisnud ridamisi pedofiile. Neist kõige räigem – kuu keskel kaheksaks aastaks trellide taha saadetud Margus Eelmaa – mõisteti süüdi alaealiste vägistamises, pildistamises ja filmimises.

    OLULIST

    • Kokku kuritarvitas Eelmaa prokuratuuri andmetel kuut alaealist, kellest üks oli tõepoolest vaid kaheaastane.

    • Pedofiilide paraad pidi eelmisel nädalal jätkuma maineka arhitekti, muuhulgas Pärnu Mai kultuurikeskuse projekteerinud Tõnis Palmi ja tema kuriteokaaslase Andrus Heno süüasja eelistungiga.

    Pedofiilidest Pärnu kohtu ees loe postimees.ee-st

  6. Kuressaare linnas käärib tüli ristmiku pärast

    Jaanus Tamkivi. Foto: Mihkel Maripuu

    Kuressaare linnas käärib tüli – reformierakondlasest linnavolikogu liige Jaanus Tamkivi kahtlustab, et ühe ristmiku ehitustööde rahastamine on ebaseaduslik.

    OLULIST

    • Linna lisaeelarve esimesel lugemisel oli ristmiku ehituse maksumuseks kavandatud 600 000 eurot, aga lõpuks kujunes summaks 694 000 eurot.

    • Homseks on kutsutud kokku ka erakorraline volikogu istung lisaeelarve kinnitamiseks. Linnapea Madis Kallas loodab, et homme saavad ka vastuse kõik ristmikuga seotud küsimused. 

    Ristmikutülist Kuressaares loe postimees.ee-st

  7. Hiina lõpetab ühelapsepoliitika

    Foto: Reuters / Scanpix

    Hiina Rahvavabariik on otsustanud teha lõpu riigis mitu aastakümmet kestnud ühelapsepoliitikale, teatas riiklik uudisagentuur Xinhua.

    OLULIST

    • Vastuoluline ühelapsepoliitika jõustati aastal 1979, et piirata riigi kasvavat rahvaarvu. Hinnangute järgi on seadus ära hoidnud ligi 400 miljoni lapse sünni.

    • Viimase kümnekonna aasta jooksul on iga sündinud tüdrukulapse kohta tulnud ilmale keskmiselt viiendiku võrra rohkem poisse.

    Rahvastiku olukorrast Hiinas loe postimees.ee-st

  8. Politsei piirab Türgi ajalehetoimetust

    Türgi märulipolitsei ründab opositsioonilise meedia peakorterit Istanbulis. Foto: Scanpix

    «Politseinikud tulid täna meie toimetusse, nad üritavad meie teemade koosolekut surve alla panna ja ähvardavad meid. Me ei saa oma mõtteid avaldada ja isegi tualetti minna,» raporteerib hetkeolukorrast toimetuses Türgi ajalehe Bugün ingliskeelse versiooni BGNnews juht Emrah Ülker. 

    OLULIST

    • Meediagrupeeringut süüdistatakse sidemetes Ameerikas elava vaimuliku Fetullah Güleniga – president Recep Tayyip Erdoğani kunagise liitlasega, keda süüdistatakse nüüd illegaalse salaorganisatsiooni juhtimises.

    • Türklase sõnul üritavad nad endiselt läbi rääkida, kuid maja ees seisvad eriüksused ja soomussõidukid muudavad õhkkonna ärevaks.

    Olukorrast Istanbulis asuvas ajalehetoimetuses loe postimees.ee-st

  9. Egeuse mere «Bermuda kolmnurgast» leiti antiiklaevade surnuaed

    Allveearheoloog. Foto: Scanpix

    Allveearheoloogid leidsid Kreekas Egeuse meres niinimetatud Bermuda kolmnurgast laevade surnuaia, milles on kokku 22 alust.

    OLULIST

    • Allveearheoloogide sõnul tõi suure hulga vrakkide avastamine neile meelde müüdi sireenidest, noortest kenadest haldjatest, kes meremehi oma laulu ja võrgutamisega karidele meelitasid.

    • Kreeka veeaaluste aarete ameti ja USA merendusfirma RPM Nautical Foundation koostöös tehtud leid asub Fourni arhipelaagis Samose ja Icaria saarte vahel.

    Veealusest leiust loe postimees.ee-st

  10. Postimehe kino näitab dokumentaali «Kristus elab Siberis»

    «Kristus elab Siberis» Foto: kaader filmist

    Sel nädalal näeb Postimehe kinos Arbo Tammiksaare ja Jaak Kilmi dokumentaalfilmi «Kristus elab Siberis».

    OLULIST

    • Filmi saab vaadata kuni pühapäeva keskööni.

    Vaata filmi «Kirstus elab Siberis»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles