Staabi- ja sidepataljon meenutas kaitseväe ainsat lahingut Teises maailmasõjas

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Staabi- ja sidepataljon tähistas täna pataljoni taasloomise 22. aastapäeva piduliku jalutuskäiguga Tallinna 21. kooli juurde, kus 1940. aastal toimus Eesti kaitseväe ainus lahing Teises maailmasõjas.

«21. kool on ühendus esimese vabariigi aegse sidepataljoni ja praeguse pataljoni vahel. Meie jaoks on siinne koolimaja nii meie järjepidevuse kui võitlusvaimu sümbol,» sõnas staabi- ja sidepataljoni ülema ülesandeid täitev major Sander Soomre, kes asetas pärja koolimaja  ees asuva Raua tänava lahingus hukkunud sidepataljoni kaitseväelaste mälestusmärgi jalamile.

Raua tänava lahing peeti 1940. aasta 21. juuni hilisõhtul, kui kooli ruumidesse ümber paigutatud sideväelasi ründas grupp relvastatud riigipöörajaid. Kaitseväelased avasid vastutule ning lahingu tulemusel langes kaks Eesti kaitseväelast: nooremseersant Aleksei Männikus ja reamees Johannes Mandre. Vastaspoole täpsed kaotused on siiani teadmata. Sidepataljoni ja riigipöörajate vahel peetud tulevahetus oli ainuke Eesti kaitseväe väeosa peetud lahing Teises maailmasõjas.

Staabi- ja sidepataljoni ülesanne rahutingimustes on tagada üleriigiliselt kaitseväe peastaabi, väeosade ja Kaitseliidu vaheline side ning oma alluvusse kuuluvate sõjaaja ja reservüksuste ettevalmistamine. Lisaks peab pataljon tagama kaitseväele strateegilise side- ja infotehnoloogilise toetuse ning ellu viima kaitseotstarbelise side, infotehnoloogia ja elektroonilise sõja arendusprojekte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles