USA viisakeelu all olev Kross loodab siiski New Yorki ÜRO-sse pääseda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross
Eerik-Niiles Kross Foto: Peeter Langovits

Ameerika Ühendriikide viisakeelu all olev reformierakondlasest riigikogu liige Eerik-Niiles Kross loodab novembri alguses siiski spetsiaalse viisaga New Yorki ÜRO Peaassamblee (PA) 1. komitee istungile pääseda.

Krossi 4.-9. novembrini USA-sse lähetanud riigikogu väliskomisjoni esimees Sven Mikser ütles BNS-ile, et ÜRO üritustele on kategooria viisasid, mida võib väljastada ka inimestele, kes USA viisat ei ole saanud või ei saa. «Sellise viisaga on just PA raames mitmed riigijuhid, kes üldjuhul USA viisat ei saa, Ameerikasse ÜRO üritustele siiski lähetatud. See on teatud piirangutega viisa,» selgitas Mikser.

Väliskomisjoni esimees toonitas, et Krossi  USA lähetusse siirdumise eeldus on sellise viisa saamine. «Ja seda peab küsima viisa väljastajatelt, kas see on väljastatud või väljastatakse,» ütles ta.

Türgis Ankaras viibiv Kross ütles neljapäeval BNS-ile, et tema ÜRO lähetuse teoks saamine pole kindel, sest viisat tal veel pole. «Kui [Iraani eelmine president Mahmoud] Ahmadinejad sai viisa, siis mul ei peaks selle saamine iseenesest probleem olema,» lausus ta.

Kross ütles, et ta ei tea, kuidas sellise viisa taotlemine käib. «Arvan, et seda taotletakse välisministeeriumi, mitte saatkonna kaudu,» lausus ta.

Seoses tänavu kevadel Krossi saamisega riigikogu väliskomisjoni liikmeks kerkis küsimus tema võimalusest väliskomisjonis töötada, kui USA talle viisat ei anna. Kuigi president Toomas Hendrik Ilves on öelnud, et ta aimab, miks Krossi USA-sse ei lubata, siis Krossi sõnul ei tea ta viisakeelu põhjusi.

Kross on erakonnakaaslastele saadetud kirjas kinnitanud, et «kindlasti ei ole ma teinud midagi, mis võiks USA huve kahjustada. Pean tõenäoseks, et viisakeelu tegelik põhjus on mingi ameeriklastele sokutatud valeinfo, mida keegi USA süsteemis on uskuma jäänud. Eeldan, et selle info edastaja on Venemaa, arvatavasti mõne oma agendi kaudu. Tõenäoselt on see sisend antud ameeriklastele kas Tbilisis või Tallinnas.»

Endine luurekoordinaator Kross oli ka Interpoli poolt tagaotsitavate nimekirjas, kuid kadus selle rahvusvahelise politseiorganisatsiooni tagaotsitavate interneti lehelt möödunud aasta 18. veebruaril. Üheksa kuud hiljem, mullu novembri lõpus, ütles politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja BNS-ile, et Krossi tagaotsimine on ajutiselt peatatud, mitte lõpetatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles