Eesti paviljon võitis EXPO maailmanäitusel pronksmedali

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti paviljon. EXPO 2015
Eesti paviljon. EXPO 2015 Foto: EAS

Eesti paviljon võitis EXPO 2015 maailmanäitusel Milanos arhitektuurse lahenduse ja ekspositsiooni eest pronksmedali. Kunagi varem pole Eesti paviljonid sellise tunnustuse osaks saanud.

«See on väga-väga suur tunnustus meie tiimitööle, oleme väga palju selle paviljoni kallal vaeva näinud ja võtnud seda projekti väga hingega,» kirjeldas Postimehele vahetuid emotsioone Eesti paviljoni projektijuht Andres Kask, kes oli just SMS-i teel heast uudisest kuulnud.

Tema ise auhinda vastu võtma ei läinud, kuna arutas parajasti selle üle, mis saab Eesti paviljonist pärast maailmanäitust. «Istun advokaatidega laua taga, otsime paviljonile uut elu, et ei peaks teda lammutama hakkama. Siin on tekkinud mingisugused võimalused ja huvilised, praegu räägime läbi.»

Eesti paviljoni külastas maailmanäitusel poole aasta jooksul 3,4 miljonit inimest, mis ületas Kase sõnul tugevalt kõigi ootusi. «Arvestasime 800 000 või miljoni külastajaga,» sõnas Kask. Võidurõõm on seda suurem, et Eesti meeskonna eelarve oli kõikidest iseehitatud paviljonidest kõige väiksem. 

Homme toimub EXPO maailmanäituse lõputseremoonia. Andres Kask ütles Postimehele, et pidu on oodata ka Eesti paviljonis. 

Eesti paviljon on «puust pesakastidest» koosnev kolme korrusega galerii, mis on avatud külastajatele kahe sissepääsuga, nii paviljoni eest kui tagant. Hoone töötab multifunktsionaalsena, kus igal korrusel on oma näitus ja funktsioon.

Külastajaid juhib koostöös Skype Eestiga välja arendatud tehisintellekt-giid, mis aitab külastajal nutitelefoni abil itaalia ja eesti keeles paviljoni kohta infot saada. 

Paviljoni arhitektuurse lahenduse on loonud Kadarik Tüür arhitektid, ekspositsiooni osas tegi kaastööd Produktsioonigrupp OÜ. 

EXPO maailmanäitusest osa võtvad 140 riiki pakuvad külastajatele uusi teadmisi ja põnevust igas vanuses külastajale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles