Liikluses tänavu viiendiku võrra vähem hukkunuid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklusõnnetus.
Liiklusõnnetus. Foto: Politsei

Eestis on tänavu kümne kuuga liiklusõnnetustes hukkunud viiendiku võrra vähem inimesi kui mullu samal ajal, ka vigastatute hulk on vähenenud samas suurusjärgus.

Tänavu kümne kuuga hukkus Eestis liiklusõnnetustes 66 inimest. Mullu, viimase poole sajandi ohvritevaeseimal aastal, oli kümne kuuga liiklusõnnetustes hukkunud 82 inimest. Oktoobris hukkus liiklusõnnetustes üheksa inimest, mullu oktoobris oli hukkunuid kuus.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja ütles BNSile, et kümne kuuga juhtus Eestis 1048 inimkannatanutega liiklusõnnetust, 2009. aasta samal perioodil aga 1278.

Liiklusõnnetustes on tänavu vigastada saanud 1337 inimest, mullu samal perioodil ulatus vigastatute arv selleks ajaks 1643 inimeseni.

Järelevalve annab tulemusi

Politsei ja piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakonna komissari Riho Tänaku sõnul on liiklusõnnetuste ja kannatanute arvu vähenemise üks põhjus kindlasti järelevalve eest vastutavate ametkondade töö. Maanteeamet on tema sõnul andnud oma panuse kampaaniate, teavitustöö ja koolitustega ning politsei oma järelevalve planeerimise ja tugevdamisega.

«Politsei poolt võib öelda, et me oleme viimased viis aastat oma põhitähelepanu suunanud joobes juhtidele, kiiruseületajatele, lubadeta juhtidele ja kergliiklusele,» ütles Tänak BNSile. «Viimased viis aastat on politsei oma patrullid välja pannud analüüsipõhiselt. Vaadatakse, millisel ajal ja kohas liiklusõnnetused on juhtunud ning patrullid pannakse välja vastavalt sellele.»

Tänaku sõnul on positiivset mõju avaldanud ka tänavu kevadel tööd alustanud kiiruskaamerad. Ta märkis, et nendel maanteelõikudel, kus kiiruskaamerad alates 10. maist tööd teevad, on juhtunud ainult üks raske liiklusõnnetus. «Ja ka see õnnetus ei olnud põhjustatud otseselt kiiruse valikust, seal oli palju teisi tegureid,» nentis ta.

Tänavune aasta võib erakordselt ohvritevaeseks jääda

Mullu hukkus liiklusõnnetustes terve aasta jooksul kokku 100 inimest, mida on kõige vähem enam kui poole sajandi jooksul. 2008. aastal hukkus Eestis liiklusõnnetustest 132 inimest.

Viimaste aastakümnete ohvritevaeseim kuu oli mullu juuni, kui liiklusõnnetustes hukkus vaid kaks inimest.

Eesti rahvuslik liiklusohutuse programm aastani 2015 on seadnud eesmärgiks, et aastas ei tohi Eestis liiklusõnnetustes hukkuda üle saja inimese. Kui hukkunute arv tänavu kahe viimase kuuga oluliselt ei suurene, jääb liikluses hukkunute arv tänavu esmakordselt enam kui 60 aasta jooksul alla saja.

Liikluses hukkunute arv tõusis Eestis üle saja 1947. aastal ning on alates sellest püsinud igal aastal üle saja. Viimase poole sajandi kõige traagilisem aasta oli 1991, kui Eestis hukkus liiklusõnnetustes 491 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles