Galerii: Balti pataljon harjutas Hispaanias kaitselahingut

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

NATO suurõppusel Trident Juncture osalev Balti pataljon harjutas eile Hispaanias San Gregorio harjutusalal kaitselahingut tankide ja soomukite vastu, mis oli ühtlasi viimane etapp pataljonisiseste harjutuste faasis.

«Eesmärk on alguses vastane killustada, seejärel seisata ja samaaegselt peaksime tegelema ka probleemidega tagalas, kuhu visatakse maha vastase dessant,» ütles Balti pataljoni ülem kolonelleitnant Andrus Merilo.

Kaitselahingus harjutati kompaniitasemel koordineerimist, lahingvastutuse üleandmist ja vastase löömist üksuste ühiste vasturünnakutega, teatas kaitseväe peastaap.

Pataljoni vastase rollis oli Hispaania mehhaniseeritud üksus jalaväe lahingumasinate ja tankidega Leopard 2A5. Tugevama üksuse vastu tegutsemiseks oli pataljonil lisaks oma tankitõrjesüsteemidele kasutada ka harjutuse ajaks Ühendriikidelt õhutuletoetuseks saadud ründehelikopter Apache.

Esmaspäeval algab Balti pataljonil brigaadi väljaõppefaas, kus harjutatakse katkematu mitmepäevase rünnakuoperatsiooni käigus erinevate lahingülesannete täitmist Hispaania juhitava brigaadi koosseisus kuni õppuse lõpuni.

Trident Juncture on suurim NATO õppus peale 2002. aastat ja selle eesmärgiks on kontrollida NATO 2016. aasta kiirreageerimisüksuse valmisolekut. Trident Juncture kestab Hispaanias, Portugalis ja Itaalias 21. oktoobrist 6. novembrini, lisaks toimub õppuse tegevus Atlandi ookeanil ja Vahemeres.

Kokku võtab harjutustest osa üle 35 000 inimese, 60 laeva ja 140 õhusõiduki. Eesti on Hispaaniasse saatnud üle 500 kaitseväelase, kellest enamiku moodustavad Scoutspataljoni kaitseväelased. Õppusel osaleb ka Vahemerel NATO 1. miinitõrjegrupi koosseisus tegutsev Eesti mereväe miinijahtija Admiral Cowan koos 40-liikmelise meeskonnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles