Arheoloog leidis koduõuelt Põhjasõja-aegse katkuhaua

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolju.
Kolju. Foto: ERRi kuvatõmmis.

Isegi maailma mastaabis on erakordne, et arheoloog leiab omaenda koduõuelt matmispaiga, kuid nii juhtus Mati Mandeliga, kes avastas kevadel Läänemaal oma talule trepisüvendit kaevates Põhjasõja-aegse katkuhaua, täna sängitati leitud säilmed lähedal asuva Karuse kalmistu mulda, kirjutas ERRi uudisteportaal.

Tänavu kevadel tuli arheoloog Mati Mandelile töö nii-öelda koju kätte, sest oma Lõuna-Läänemaal asuva Jaani-Aadu talu trepi jaoks auku kaevates jäi labida ette inimese kolju.

Antropoloog Raili Allmäe abiga selgus, et sinna on maetud neli inimest: kaks täiskasvanut, teismeline poiss ja noor tüdruk ning luude andmed langevad kokku katkuajaga 1710. aastal, mil Läänemaal suri umbes 80-90 protsenti elanikkonnast.

Ajaloolane Kalev Jaago suutis kirjalike allikate abil tuvastada kolme surnu nimed - pereisa oli Mihkel, poeg Heinrich ja tütre nimi oli Ann, Mihkli abikaasa nime veel ei teata.

Mati Mandel loodab, et tulevikus saab taluõuelt leitud pere omale ka ajastutruu hauatähise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles