10 uudist, mida võiksid teada: pühapäev, 1. november

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Egiptuses kukkus alla Venemaa reisilennuk, hukkus 224 inimest

    Alla kukkunud lennuki vrakk Siinai poolsaarel. Foto: Scanpix

    Vene lennufirma Kogalõmavia reisilennuk Airbus 321 lagunes Egiptuses Siinai poolsaare kohal õhus, kuid esialgu on vara teha järeldusi, mis katastroofi põhjustada võis, ütles Riikidevahelise lennunduskomitee MAK direktor Viktor Sorotšenko. 

    OLULIST

    • Vene transpordiohutusamet Rostransnadzor tegi lennufirmale Kogalõmavia ettekirjutuse peatada kõik Airbus A321 lennud kuni Egiptuse lennukatastroofi asjaolude väljaselgitamiseni.

    • Egiptuse päästemeeskonnad laiendasid pühapäeval otsingute piirkonda laupäeval alla kukkunud Vene reisilennuki hukupaigas Siinai poolsaarel, seni on leitud 163 ohvri surnukehad.

    Traagilisest lennuõnnetusest loe postimees.ee-st

  2. Eestlane Türgis: Erdoğan paneb võimu nimel kõik mängu

    Türgi president Recep Tayyip Erdoğan valimiskabiinist väljumas. Foto: Scanpix

    Istanbulis elava eestlase, vabakutselise vaatleja ja ajakirjaniku Hille Hanso sõnul iseloomustavad täna Türgis toimuvaid erakorralisi valimisi võimsad julgeolekumeetmed: terrorismikartuses turvab valimispäeva üle 395 000 politseiniku.

    OLULIST

    • Ehkki Türgi poliitiline elu on valimistest viimasel ajal küllastunud – parlamendivalimised juunis, kahe aasta eest kohalikud valimised, lisaks mullused presidendivalimised – pole rahvas tüdinud.

    • Hanso rõhutab, et Erdoğan pole võtnud valimivõitlust sugugi mitte kergelt. «Valitsus koos presidendiga on riskialdis – et oma võimu hoida, pannakse kõik mängu.»

    Türgi valimiste tagamaadest loe postimees.ee-st

  3. Euroliit rahastab Süüria põgenike abistamist Jordaanias

    Põgenikelaager. Foto: Scanpix

    Euroopa Liit teatas pühapäeval täiendavalt 28 miljoni euro eraldamisest Jordaaniale, et katta Süüria põgenike esmavajadusi talve lähenedes.

    OLULIST

    • Euroopa Liit on alates Süüria konflikti puhkemisest 2011. aasta kevadel eraldanud põgenike abistamiseks 198 miljonit eurot.

    • Jordaania teatel on nemad vastu võtnud 1,4 miljonit süürlast, kuid ÜRO põgenikeagentuuri UNHCR-i hinnangul on see arv 600 000.

    Põgenikekriisist loe postimees.ee-st

  4. Tarien: eestlaste reaktsioon avaldas liitlastele suurt muljet

    Eesti õhuväe ülem kolonel Jaak Tarien. Foto: Dmiti Kotjuh / Järva Teataja

    Eesti õhuväe ülema kolonel Jaak Tarieni sõnul avaldas liitlastele sügavat muljet eestlaste reaktsioon ameerika sõdurite suhtes tehtud rassistlikele väljenditele.

    OLULIST

    Liitlasvägede kommentaare loe postimees.ee-st

  5. Arheoloog leidis koduõuelt Põhjasõja-aegse katkuhaua

    Kolju. Foto: ERRi kuvatõmmis.

    Isegi maailma mastaabis on erakordne, et arheoloog leiab omaenda koduõuelt matmispaiga, kuid nii juhtus Mati Mandeliga, kes avastas kevadel Läänemaal oma talule trepisüvendit kaevates Põhjasõja-aegse katkuhaua, täna sängitati leitud säilmed lähedal asuva Karuse kalmistu mulda, kirjutas ERRi uudisteportaal.

    OLULIST

    • Antropoloog Raili Allmäe abiga selgus, et sinna on maetud neli inimest: kaks täiskasvanut, teismeline poiss ja noor tüdruk.

    • Ajaloolane Kalev Jaago suutis kirjalike allikate abil tuvastada kolme surnu nimed - pereisa oli Mihkel, poeg Heinrich ja tütre nimi oli Ann, Mihkli abikaasa nime veel ei teata.

    Katkuhauast koduõuel loe postimees.ee-st

  6. Krõpse ja komme ähvardavad piirangud

    Eesti lapsed söövad liiga palju komme. Foto: Raigo Pajula

    Eesti elanike aina paisuv vööümbermõõt sunnib riiki leidma lahendusi ülekaalulisuse vähendamiseks, ühe võimalusena on kõne all lastele suunatud krõpsude ja magusa reklaami piiramine.

    OLULIST

    • Viimase kooliõpilaste tervisekäitumise uuringu kohaselt oli Eestis ülemäärane kehakaal 11- ja 13- aastaste seas EL keskmisest kõrgem.

    • Täiskasvanud elanikest olid 32,5 protsenti 2014. aastal ülekaalulised, sealhulgas meestest 39 protsenti ja naistest 28 protsenti.

    Ülekaalust Eesti laste seas loe postimees.ee-st

  7. Tallinna kaubamajast leiti naise surnukeha

    Politsei. Foto: Scanpix

    Tallinna kaubamajast leiti eile õhtul noore naise surnukeha.

    OLULIST

    • Põhja prefektuuri pressiesindaja Madis Vaikmaa ütles Postimehele, et juhtunu kõik täpsemad asjaolud on selgitamisel. 

    • Meedias levivaid väiteid, justkui võiks naise surma põhjus olla narkootikumide üledoos, politsei ei kinnita.

    Surmast Tallinna kaubamajas loe postimees.ee-st

  8. Dopingukütid šokeerisid spordimaailma kõige ohtlikumat naist

    Ronda Rousey meediapäev. Foto: Scanpix

    MMA-võitleja Ronda Rousey on praeguse seisuga dopinguküttide poolt kõige sagedamini testitav vabavõitleja. 15. novembril Holly Holmiga peetavaks matšiks valmistuv Rousey rääkis seoses sellega ka oma varasematest kogemustest dopinguküttidega.

    OLULIST

    • «Kui ma olin 14-aastane, siis tehti meil ka judovõistlustel dopingukontrolle. Toona kästi mul püksid alla lasta, särk üles tõsta, keerutada ja seejärel vaadati, kuidas ma andsin topsi uriiniproovi,» meenutas Rousey.

    • Vabavõitlusega tegelema hakates oli Rousey sõnul üllatuseks aga see, et esialgu võtsid ka dopingukütid asja üsna ükskõikselt.

    Dopinguproovidest MMA-s loe postimees.ee-st

  9. Novembrikuu algab soojalt

    Sügis Kadrioru pargis. Foto: Sander Ilvest

    Novembrikuu algab Eestis soojalt, sest oleme Atlandilt saabunud sooja õhu meelevallas.

    OLULIST

    • Tulemas on ridamisi madalrõhualasid, mis toovad oma lõunaservas üle Läänemere sooja õhku, kuid sajualad jäävad tavaliselt Skandinaavia ja Soome peale.

    • Esmaspäeval on pilves selgimistega ilm. Ennelõunal püsib kohati udu ja võib uduvihma sadada. Puhub lääne- ja edelatuul 5-11, rannikul puhanguti 14-17 m/s. Õhutemperatuur on 8 kuni 12 kraadi.

    Novembri alguse ilmast loe postimees.ee-st

  10. Lummav dokumentaalfilm «Kristus elab Siberis»

    «Kristus elab Siberis» Foto: kaader filmist

    Veel kuni pühapäeva keskööni saab Postimehe kinos vaadata Arbo Tammiksaare ja Jaak Kilmi dokumentaalfilmi «Kristus elab Siberis».

    OLULIST

    • Järgmise nädal kinokavas Manfred Vainokivi dokumentaalfilm «Luikedeta järv ehk piknik raudteejaamas»

    • Filmi maailma esilinastus toimub korraga nii kinos kui ka Postimehe lugejatele

    Vaata veel viimaseid tunde dokumentaali «Kristus elab Siberis»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles