USA sõjaväelane langes Tallinna vanalinnas rünnaku ohvriks

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur-Karja tänav.
Suur-Karja tänav. Foto: SCANPIX

23. oktoobri öösel kella nelja ajal langes USA sõjaväelane Tallinna vanalinnas rünnaku ohvriks.

Rünnaku ohvrit abistanud mees kirjeldas, kuidas ta oli neljapäeva öösel Taco Expressis parajasti põit kergendamas, kui kuulis, et keegi tormas WC eesruumi. «Nägin ohvrit, kellel oli lahtine kulmuhaav, mis vajas umbes kaheksat õmblust ja naisterahvast, kes aitas tal verejooksu peatada. Üsna kiiresti sain aru, et ohver ei ole eestlane,» selgitas mees, kes vaatas haava üle ja hindas selle esmaabi vajavaks.

Rünnati selja tagant

Et abistaja enda telefoni aku oli tühi, liiguti WC eesruumist baarialasse, et müüjatelt abi kutsumiseks telefoni paluda. «Tol hetkel jälgisin ümbruskonda baari ees ja nägin ühte kaabuga kiilakat tüüpi, kes oli end esilauda seadnud. Ta kaabu vahelt voolas verd, see oli nii väike detail, kuid ma nägin seda».

«Hetkel ei ole meil alust arvata, et intsident oli rassiliselt motiveeritud või midagi enamat kui juhuslik vägivallaakt.» USA saatkond

Sõjaväelane ütles mehele, et kaitses ennast vastu ning surus ründaja maha vastu äärekivi. «Baaris olev potentsiaalne ründaja, kes oli teda tõesti jälitanud, oli nüüd juba faktiliselt identifitseeritav. Ta istus tol hetkel baaris ja vaatas tühjal pilgul kaugusesse, võttis kaabu peast, seal oli näha peavigastus, mis vajas 10-15 õmblust. Samuti tundus, et kurjategija oli saanud peapõrutuse, kuna ta ei olnud väga reaktsioonivõimeline,» kirjeldas mees, kelle sõnul ei olnud sõdur tumeda nahavärviga.

Kuna sõjaväelane muutus ärevaks ning polnud kindel, kas ründajaid võib olla veel, küsis ta kõige esimesena ohvrit aidanud neiult telefoni ning kutsus kiirabi. Siis otsustas aga sõjaväelane ümber, et ei soovi ei kiirabi ega politseid. «Ta põhjendas seda sellega, et laseb asjaga tegeleda oma ülemustel.» Nii saatis mees sõjaväelase ta peatumispaika Viru hotelli ning seal see lugu sellel õhtul lõppes.

«Väline haav jätab armi, nagu ka sisemine. Poliitilises vaates on see õudusunenägu eestlastele ja mul on tõsiselt häbi,» kommenteeris toimunut mees. 

Ameerika Ühendriikide saatkond kinnitas, et 23. oktoobri varahommikul toimus Tallinna vanalinnas intsident, milles oli osaline USA teenistuja.

«Hetkel ei ole meil alust arvata, et intsident oli rassiliselt motiveeritud või midagi enamat kui juhuslik vägivallaakt,» lisas saatkond.

Saatkond tunnistab, et vahejuhtum Tallinnas oli äärmiselt tõsine, aga rõhutab siiski, et seda ei tohiks automaatselt seostada rassismiga. Nad peavad siiski vajalikuks lisada: «Jagame muret paljude teistega praeguses õhkkonnas, kus on potentsiaali rassiliselt motiveeritud sõnaliste ja kehaliste rünnakute esinemiseks tumedama nahavärviga inimeste vastu.»

Juhtunu suhtes algatati kriminaalmenetlus

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Marie Aava ütles õhtul Postimehele, et politsei sai Suur-Karja tänaval toitlustusasutuse juures toimunud löömingu kohta teate 23. oktoobri varahommikul kella 6 paiku.

Löömise tagajärjel kukkus 32-aastane mees vastu asfalti ning vigastas oma pead ja nägu. «Meesterahvas oli erariietes ja veetis vaba aega,» märkis Aava.

Politsei algatas juhtunu osas kriminaalmenetluse karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb kehalist väärkohtlemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles