Sheffer: Gruusia tee NATOsse on pärani lahti

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer.
NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer. Foto: AP / Scanpix

Gruusias kahepäevasel visiidil viibiv NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer kinnitas, et alliansi uksed on Gruusia jaoks «pärani lahti».


«NATO laienemise protsess jätkub,» lubas de Hoop Scheffer, kelle sõnul ei saa protsessi mõjutada ka Venemaa vastuseis alliansi laienemisele, vahendas AFP.

«Ühelgi teisel riigil ei ole vetoõigust,» täpsustas peasekretär, kelle sõnul ei saa alliansivälised riigid Gruusia ühinemist sõjalise liiduga mõjutada.

Kuigi de Hoop Scheffer avaldas jätkuvalt toetust Gruusia suveräänsusele, möönis ta, et Venemaa karistamine ei saa olla omaette eesmärk ja tähelepanu peaks eelkõige pöörama Gruusia abistamisele.

De Hoop Scheffer osales eile NATO-Gruusia ühiskomisjoni esimesel istungil, kus lubati Gruusiaga edendada tihedamaid suhteid. NATO 26 liikmesriikide välisministrid allkirjastasid ka vastava lepingu, mis peaks liidu suhted Gruusiaga uuele tasemele viima.

Siiski ei lubanud de Hoop Scheffer, et Gruusia detsembris kindlasti ka alliansi liikmelisuse tegevuskava ehk MAPi saab, sest NATO liikmesriigid pole antud küsimuses veel üksmeelele jõudnud.

Gruusia opositsioonierakonnad olid aga pettunud, et de Hoop Scheffer nendega ei kohtunud.

«Ma lahkusin kohtumise, sest sinna ei tulnud NATO peasekretär, kes leidis, et tema jaoks on tähtsam kohtuda Gruusia tudengitega,» ütles Gruusia opositsioonilise erakonna Tee liider ja endine välisminister Salome Zurabišvili Interfaxile. Tema kinnitusel oli see juba teine kord, kui peasekretär ei leidnud nendega kohtumiseks aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles