TV3 video: kas õppusel mindi pagulaste kujutamisega üle piiri?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis

Nädalavahetusel toimus Järvamaal õppus, mille käigus mängiti läbi olukord, kus põgenikud satuvad liiklusõnnetusse ja sellele järgneb mäss pagulaste majutuspaigas. Õppust kajastasid ka mitmed uudistekanalid ning sellesisuline video hakkas oma elu elama sotsiaalmeedias, kus üha enam inimesi küsis – kas pagulaste kujutamine sellisena ei ole mitte viha õhutav ja solvav?

Nimelt olid õppusel pagulasi mängivad inimesed tumedaks võõbatud nägudega ja sõid banaane. «Oluline on just see, et selliste tegevuste mängimise puhul saaksid reageerijad õige sõnumi kätte,» ütles eile TV3 «Seitsmestele uudistele» Lääne-Eesti päästekeskuse juht Ivar Kaldasaun.

«Antud juhul oli reageerijate jaoks oluline anda sõnum, et tegemist on teisest kultuuriruumist pärit inimestega, kellel on omad tavad ja protseduurid, millega tuleb arvestada nende kohtlemisel,» lisas ta.

PPA arendusosakonna büroo juht Marti Magnus tõdes aga, et antud õppus oli ilmselgelt liiga nüansirohke.

«Tore, et meil selline suurõppus toimus. Paljud kohalikud olid selle õppusega seotud kasvõi vabatahtlike päästjatena,» ütles Postimehele Järva-Jaani vallavanem Arto Saar. Ta lisas, et kriitikanooled tulevad eelkõige neilt, kes õppusel ise ei osalenud ja kohapeal tervikpilti ei näinud. 

«See on kurb, et kaheminutilisest videost tehakse suured järeldused, kuigi õppuse eesmärk oli koostöö lihvimine erinevate ametkondade vahel. See täitis eesmärgi täitsa ära.»

Saar ütles, et ta on katsunud näiteks suhtlusportaalis Facebook inimestele selgitada, kellel on jäänud vale mulje üritusest.

Samas tunnistas Saar, et reaktsioonidest ei saa mööda vaadata. «Sellest võib õppust võtta, aga ma seda ei tähtsustaks üle.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles