Siim Kallas: inimeste vaba liikumine Euroopas ei tohi lõppeda

Hanna-Hulda Reinkort
, välisuudiste toimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallase kampaaniavoldik, milles ta taotleb toetust ja poolthääli ALDE presidendivalimistel Budapestis 21. novembril.
Siim Kallase kampaaniavoldik, milles ta taotleb toetust ja poolthääli ALDE presidendivalimistel Budapestis 21. novembril. Foto: Eero Vabamägi

Migratsioonikriis peaks saama hallatud nii, et see ei lõpetaks inimeste vaba liikumist Euroopas, rääkis Siim Kallas eelmisel nädalal Strasbourgis Euroopa Parlamendi täiskogu ajal, kus ta otsis toetajaid europarlamenti kuuluvate liberaalide seas.

Mida ALDE partei presidendi koht teile pakuks?

Ma olen põnevil. See on täiesti uus väljakutse. Ma ei ole veel ju võitnud seda, aga ega see lihtne olema saa. ALDE on organisatsioon, mis põhimõtteliselt peaks mängima (liberaalse – toim) poliitika kujundamisel ja seisukohtade kaitsmisel olulist rolli, ning ma näen endal seda võimalust, et saan kaitsta neid ideid, mis mulle alati tähtsad on olnud.

Komisjon oli väga suurepärane ja põnev aeg minu jaoks, aga seal, eriti [eelmise esimehe] José Manuel Barroso all, oli kogu tegevus poliitiliselt neutraalne. ALDE väljakutse on luua ühtne (liberaaldemokraatlik – toim) kontsept, mis oleks piisavalt veenev, et näiteks nii Bulgaaria või Hispaania liberaalsed erakonnad tahaks ALDEga ühineda.

Tegemist on selles mõttes tüüpilise Euroopa väljakutsega, kus 28 rahvast on oma jõu kokku pannud, on erinevad ajaloonägemused ja poliitilised sümpaatiad ning see kõik kokku teeb asja väga põnevaks. ALDEs on siiani väga dominantsed olnud Beneluxi maad, aga ka Saksamaa ja Suurbritannia. Nüüd tahavad ka Ida-Euroopa ja Põhjamaad rohkem kaasa rääkida. Lõuna-Euroopas meil palju tugevaid partnereid ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles