Schengeni süsteemi peatamine nõuaks ainuüksi piirivalve mehitamiseks 4 miljonit eurot aastas

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirikontroll.
Piirikontroll. Foto: SCANPIX

Kui Euroopa põgenikekriis sunnib kasvõi ajutiselt peatama Schengeni vaba liikumist, läheks see Eestile puhtalt piirivalve mehitamise personalikuludena maksma 4 miljonit eurot aastas, tõdes politsei- ja piirivalveameti Lõuna prefekt Tarmo Kohv, kes meenutas, et USA presidendi Barack Obama Eesti visiidi ajal läks iga ajutise priikontrolli päev maksma 100 000 eurot, kokku oli neid päevi toona neli.

Praegune ohuhinnang ei toeta Schengeni nõuetest loobumist ja Eesti võimud seda ei kaalu, kuid lõuna prefekt Tarmo Kohv tegi mõningad arvutused ning selgus, et Eesti-Läti piiri mehitamiseks oleks vaja vähemalt 250 inimest ja see tähendaks personalikulusid suurujärgus 4 miljonit eurot, kirjutas ERRi uudisteportaal.

Eesti-Läti piiril oli enne Schengeni kehtima hakkamist 10 piiripunkti, kui piirkontroll taastada, siis tuleb see PPA teiste ülesannete arvelt, kinnitas Kohv.

Eesti Rahvusvahelise Autovedajate Assotsiatsiooni hinnangul tähendaks piirkontrolli taastamine neile eelkõige seda, et kaup jõuab välismaa kliendini hiljem.

Siseminister Hanno Pevkur kinnitas, et praegu arvestatakse Schengeni lepingu püsimisega ja riik ei näe mingit vajadust selleks, et hakata spekuleerima lõunapiiri pikaajalise sulgemise teemal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles